Sernik orzechowy

4.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wyjątkowy puszysty sernik z dodatkiem orzechów, każdy kawałek rozpływa się w ustach. Przepisów na sernik jest dużo, ale właśnie ten zajmuje szczególne miejsce na moim stole świątecznym. Jest on wyjątkowy i robi furorę na spotkaniach rodzinnych.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    • Kostka masła
    • 2 żółtka
    • 1 ½ szk. mąki pszennej
    • 1 łyżka kakao
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • ½ szk. orzechów włoskich mielonych
    Składniki na masę sernikową:
    • 3 jajka
    • 1kg twarogu sernikowego
    • 3 łyżki oleju
    • 1 szk. mleka
    • 1 szk. cukru
    • 76 g budyniu śmietankowego
    Składniki na polewę:
    • 160 g czekolady mlecznej
    • ½ szk. orzechów włoskich pokruszonych
    • ½ szk. śmietany 30%
    Składniki dodatkowe:
    1. 6 wafelków kakaowych
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa 1. Wszystkie składniki na ciasto, przekładam do miski i zagniatam ciasto. Ciastem wykładam dno tortownicy i odstawiam na bok.
    Białka oddzielam od żółtek, miksuję mikserem, dodaję stopniowo cukier oraz żółtka.
    Następnie również stopniowo dodaję twaróg, olej, mleko a na koniec wsypuję budynie, cały czas miksuję.
    Masę sernikową wykładam na ciasto wcześniej ułożone w tortownicy i piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C.
  • wafelki 2. Po upieczeniu studzę i na wierzch układam pokruszone wafelki.
  • polewa 3. Czekolady rozpuszczam razem ze śmietaną, następnie dodaję pokruszone orzechy i polewam polewą ciasto. Dwie godziny chłodzę w lodówce.
  • sernik 4. Ciasto gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować