Super połączenie serników, ciasta i masy orzechowej.
2 godz.
Składniki:
CIASTO:
8 jajek,
28 dag cukru,
1 cukier waniliowy,
12 dag mąki,
8 dag orzechów mielonych,
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
SER:
1,2 kg sera białego,
50 dag cukru,
10 jajek,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
20 dag masła lub margaryny,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao,
zapach cytrynowy,
rodzynki
MASA:
20 dag orzechów mielonych,
½ szklanki mleka,
1 szklanka cukru,
30 dag masła,
½ szklanki krojonych orzechów zrumienić na patelni
Sernik orzechowa emilka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Białka ubić na sztywno, dodając cukier, cukier waniliowy, dodawać po jednym żółtku, ubijać, dodać zmielone orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać i dać na dużą blachę - piec (po wystygnięciu przekroić na pół).
2.SER: Do zmielonego sera dodać cukier, jajka, miękkie masło i utrzeć to mikserem, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną , proszek do pieczenia i zapach cytrynowy oraz rodzynki, Ten ser podzielić na połowę , do jednej części dodać kakao, a drugą zostawić białą. Upiec dwa serniki jeden jasny drugi ciemny.
3.MASA: Zmielone orzechy sparzyć mlekiem, i dodać szklankę cukru , mieszać do rozpuszczenia cukru, utrzeć masło, dodając zimne orzechy, utrzeć na puszystą masę.
4. SKŁADANIE CIASTA: Przekładać ciasto w następującej kolejności: PLACEK ORZECHOWY-MASA-SERNIK BIAŁY-MASA-SERNIK CIEMNY-MASA-CIASTO ORZECHOWE-MASA-PRAŻONE ORZESZKI DLA OZDOBY.
Komentarze