Dziad

4.5 (172 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest proste w wykonaniu i nieco zadziwiające przy pierwszym zapoznawaniu się. Najlepsze gdy postoi 2 dni i nieco "przegryzie się".

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    4 jajka
    1 i ¼ szklanki cukru
    3 płaskie łyżeczki amoniaku
    3 szklanki mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    KREM ŚMIETANOWY:
    0,5 litra śmietany kremówki
    2 łyżki cukier puder
    lub
    KREM BUDYNIOWY:
    1/2 litra mleka
    1 szklanka cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 żółtka
    1 cukier waniliowy
    1 kostka margaryny


    blaszka 24x32
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dziad - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Jaja ubić z cukrem, wsypać 1,5 szklaki mąki z proszkiem do pieczenia i amoniakiem - wymieszać i zostawić do następnego dnia (nie wkładać do lodówki). Następnego dnia wsypać pozostałe1,5 szklanki mąki pszennej. Wymieszać i upiec 4 placki. Ciasto po nakłuwać widelcem. Ciasto jest dość kleiste więc formując placki trzeba sobie pomóc obsypując dłonie mąką.
  • 2. KREM ŚMIETANOWY:
    Przełożyć masą z ubitej śmietany kremówki z 2 łyżkami cukru pudru lub kremem budyniowym.
    KREM BUDYNIOWY: Gotujemy mleko z cukrem, w osobnym garnuszku rozrabiamy mąki z odrobiną mleka żółtkami, łączymy z gotującym się mlekiem. Mieszamy energicznie, aby nie powstały grudki. Studzimy, a następnie ucieramy z margaryną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować