1.CIASTO: Jaja ubić z cukrem, wsypać 1,5 szklaki mąki z proszkiem do pieczenia i amoniakiem - wymieszać i zostawić do następnego dnia (nie wkładać do lodówki). Następnego dnia wsypać pozostałe1,5 szklanki mąki pszennej. Wymieszać i upiec 4 placki. Ciasto po nakłuwać widelcem. Ciasto jest dość kleiste więc formując placki trzeba sobie pomóc obsypując dłonie mąką.
2.KREM ŚMIETANOWY:
Przełożyć masą z ubitej śmietany kremówki z 2 łyżkami cukru pudru lub kremem budyniowym.
KREM BUDYNIOWY: Gotujemy mleko z cukrem, w osobnym garnuszku rozrabiamy mąki z odrobiną mleka żółtkami, łączymy z gotującym się mlekiem. Mieszamy energicznie, aby nie powstały grudki. Studzimy, a następnie ucieramy z margaryną.
Komentarze