"zimne nóżki" z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę oczyścić, opłukać - włożyć do garnka i zalać zimną wodą tak aby woda przykryła kaczkę, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień tak aby gotowało się powoli ("tylko mrugało"). po 30 min gotowania dodać włoszczyznę, cebulę podpiec nad palnikiem i również dodać do rosołu. Posolić (ok. 1,5 łyżki). gotować jeszcze godzinę.
2.Po ugotowaniu gdy mięso kaczki jest miękkie, kaczkę wyjąć na tacę i odstawić do ostudzenia.
3.Ostudzoną kaczkę obrać z mięsa (skórę osobno i nie dodajemy do galaretki, można ją wykorzystać dodając do pasztetu). Mięso pokroić w kostkę. Na dno każdej z czterech salaterek ułożyć np. połówkę jajka, plasterki ugotowanej marchewki, groszek konserwowy na to rozłożyć pokrojone mięso. Posypać posiekanym czosnkiem.
4.Przygotować zalewę. W 3 litrach gorącego rosołu rozpuścić odpowiednią ilość żelatyny (zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu). Doprawić wywar solą, pieprzem można dodać maggi. Tak przygotowanym wywar rozlać do salaterek.
Komentarze