"Zimne nóżki" z kaczki

4.49 (198 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Drobiowa wersja wieprzowej galarety mięsnej "zimne nóżki".

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 duża tuszka kaczki
    włoszczyzna (marchew, por, seler (liść i korzeń),pietruszka)
    mała cebula
    ziele angielskie
    liść laurowy
    sól, pieprz
    2 ząbki czosnku
    2 jajka ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przystawki

"zimne nóżki" z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę oczyścić, opłukać - włożyć do garnka i zalać zimną wodą tak aby woda przykryła kaczkę, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień tak aby gotowało się powoli ("tylko mrugało"). po 30 min gotowania dodać włoszczyznę, cebulę podpiec nad palnikiem i również dodać do rosołu. Posolić (ok. 1,5 łyżki). gotować jeszcze godzinę.
  • 2. Po ugotowaniu gdy mięso kaczki jest miękkie, kaczkę wyjąć na tacę i odstawić do ostudzenia.
  • 3. Ostudzoną kaczkę obrać z mięsa (skórę osobno i nie dodajemy do galaretki, można ją wykorzystać dodając do pasztetu). Mięso pokroić w kostkę. Na dno każdej z czterech salaterek ułożyć np. połówkę jajka, plasterki ugotowanej marchewki, groszek konserwowy na to rozłożyć pokrojone mięso. Posypać posiekanym czosnkiem.
  • 4. Przygotować zalewę. W 3 litrach gorącego rosołu rozpuścić odpowiednią ilość żelatyny (zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu). Doprawić wywar solą, pieprzem można dodać maggi. Tak przygotowanym wywar rozlać do salaterek.
  • 5. Odstawić do wystudzenia i zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować