Orzechowa babka

4.46 (177 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Orzechowa babka z ucieranego ciasta. Bardzo smaczna, łatwa w wykonaniu, mocno orzechowa.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:

    4 duże jajka

    150 g cukru

    1 płaska łyżeczka sody

    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    1 łyżeczka cukru waniliowego

    150 g masła

    50 ml mleka

    150 g mielonych orzechów

    200 g mąki pszennej

    masło do wysmarowania foremki



    na wierzch:

    100 g mlecznej czekolady

    orzechy laskowe
Wystaw ocenę:

4.46 (177 ocen)

Orzechowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbić jajka, wsypać cukier, ubić na gęstą masę. Masło rozpuścić i ostudzić. Dodać resztę składników, zmiksować na jednolite ciasto.
  • 2. Silikonową formę do babki posmarować masłem, wlać ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 50 minut.
  • 3. Ostudzoną babkę polać rozpuszczoną czekoladą i ułożyć orzechy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować