Babka orzechowa

4.5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo smaczna i niezbyt skomplikowana ucierana babka, coś dla fanów orzechowych słodkości.

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
    1 szklanka* cukru
    6 jajek
    100 ml mleka w temp. pokojowej
    2 szklanki* mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    150 g drobno posiekanych orzechów włoskich

    DODATKOWO:

    ok. 50 ml płynnego miodu
    garść posiekanych orzechów włoskich
    masło i bułka tarta do wysmarowania formy

    * szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać cukier, dodać drobno pokrojone masło, utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodać mleko.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Na końcu wsypać posiekane orzechy i wymieszać wszystko dokładnie.
  • 2. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę wlać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. godziny w 180 stopniach.
    Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika, zrobić próbę suchym patyczkiem, w celu sprawdzenia czy ciasto na pewno jest upieczone w środku.
  • 3. Upieczoną babkę wystudzić. Polać podgrzanym miodem i posypać posiekanymi orzechami.

Porady

Polanie upieczonej babki miodem świetnie podkręca smak orzechowego ciasta i nadaje jej wilgotności.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować