Sernik nutella z truskawkami

  • wyświetlono: 73 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jest delikatnie kremowy, a jednocześnie ciężki i mazisty. Truskawki dodają mu świeżości. Podczas pieczenia w całej kuchni pachnie wspaniale truskawkami.

ja
  • 10 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na czekoladowy spód:

150 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive (lub owsianych, maślanych)
1,5 łyżki kakao
40 g masła, roztopionego

Składniki na masę serową:

750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
1 szklanka śmietany kremówki 36%
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 jajka
1 łyżka mąki ziemniacznej
1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
200 g nutelli
250 - 300 g świeżych truskawek (drobnych)
1 szklanka dżemu truskawkowego
1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik nutella z truskawkami

  • 1. Ciastka, kakao i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
    Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy.
    Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i podpiec przez około 10 minut. Wyjąć, przestudzić.

    2.W misie miksera umieścić twaróg, śmietanę kremówkę, cukier i jajka. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.

    Powinniśmy otrzymać około 1200 g masy serowej. Z całości masy serowej odjąć 500 g i dokładnie wymieszać/zmiksować z nutellą. Do pozostałej białej masy serowej dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, wanilię i wymieszać.

    Masę serową z nutellą wylać na podpieczony spód, wyrównać. Piec w temperaturze 150ºC przez około 30 minut.

    Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika i delikatnie, łyżką, wyłożyć na górę białą masę waniliową. W masę waniliową powciskać odszypułkowane truskawki (układając je szypułką ku dołowi) w odległościach około 2 - 3 cm od siebie. Włożyć do piekarnika i piec dodatkowe 45 - 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.Zalać tężejącą galaretką truskawkową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilgalaretkatwarógsernikkremówkasłodkie_życiekakaociasta z owocamisernik z owocamiciasta na świętaciasta na imprezępieczony sernikciasta na okazjesernik z nutelląciasta na upałpomysł na ciasta

Komentarze

Podobne przepisy

image-0dyxi84

Dodane przez: tinkaxo

Lekki sernik z truskawkami

Lekki, niskokaloryczny sernik z...

Serniczki z truskawkami

Dodane przez: czekoladka

Serniczki z truskawkami

Pyszne domowe mini serniczki, do...

sernik przekładany herbatnikami

Dodane przez: Bożena Z.

Sernik śmietankowy w herbatnikach z...

serniczek śmietankowy -delitaktny...

Sernik z truskawkami

Dodane przez: Mniam1

Kokosowy sernik gotowany z truskawkami

Coś dla miłośników serników gotowanych,...

Kawałki ciasta nutella z czekoladą i truskawkami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Nutella - ciasto czekoladowe z truskawkami

Ciasto uwielbiają zarówno dzieci...

sernik

Dodane przez: joanna1974

Sernik adwocat z truskawkami

Sernik z wyczuwalnym aromatem adwokatu,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE