Sernik nutella z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jest delikatnie kremowy, a jednocześnie ciężki i mazisty. Truskawki dodają mu świeżości. Podczas pieczenia w całej kuchni pachnie wspaniale truskawkami.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na czekoladowy spód:

    150 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive (lub owsianych, maślanych)
    1,5 łyżki kakao
    40 g masła, roztopionego

    Składniki na masę serową:

    750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
    1 szklanka śmietany kremówki 36%
    3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    3 jajka
    1 łyżka mąki ziemniacznej
    1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
    200 g nutelli
    250 - 300 g świeżych truskawek (drobnych)
    1 szklanka dżemu truskawkowego
    1 galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik nutella z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka, kakao i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
    Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy.
    Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i podpiec przez około 10 minut. Wyjąć, przestudzić.

    2.W misie miksera umieścić twaróg, śmietanę kremówkę, cukier i jajka. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.

    Powinniśmy otrzymać około 1200 g masy serowej. Z całości masy serowej odjąć 500 g i dokładnie wymieszać/zmiksować z nutellą. Do pozostałej białej masy serowej dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, wanilię i wymieszać.

    Masę serową z nutellą wylać na podpieczony spód, wyrównać. Piec w temperaturze 150ºC przez około 30 minut.

    Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika i delikatnie, łyżką, wyłożyć na górę białą masę waniliową. W masę waniliową powciskać odszypułkowane truskawki (układając je szypułką ku dołowi) w odległościach około 2 - 3 cm od siebie. Włożyć do piekarnika i piec dodatkowe 45 - 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.Zalać tężejącą galaretką truskawkową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Kakao Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować