Sernik z kremem nutella® - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 175°C, przygotować formę o średnicy 24 cm,
2.Z gotowego, kruchego ciasta wyciąć kółko o średnicy takiej samej jak forma, wyłożyć na jej spód, następnie z reszty ciasta wyciąć pasek 2,5 cm i wyłożyć nim ścianę formy, część formy niepokrytą ciastem posmarować odrobiną masła,
3.Białka oddzielić od żółtek i zachować, w dużej misce miksować masło na gładka masę, dodając powoli po 1 łyżce cukru pudru i po jednym żółtku, następnie dodać nasionka wanilii, twaróg, skrobię ziemniaczaną i śmietanę,
4.W osobnej misce ubić na sztywno białka i dodawać bardzo delikatnie szpatułką do masy serowej,
5.Całość przelać do formy wyłożonej kruchym ciastem i piec w piekarniku około 1 godzinę - ciasto powinno być lekko zarumienione z góry i wyrośnięte (w czasie pieczenia nie wolno uchylać drzwi piekarnika),
6.Po upływie około godziny, piekarnik wyłączyć i stopniowo studzić sernik - uchylając coraz bardziej, co kilka minut, drzwiczki piekarnika, a następnie zostawić do całkowitego ostygnięcia,
7.Ostudzony sernik dekorować cukrem pudrem i kremem Nutella®