Sernik nutella z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jest delikatnie kremowy, a jednocześnie ciężki i mazisty. Truskawki dodają mu świeżości. Podczas pieczenia w całej kuchni pachnie wspaniale truskawkami.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na czekoladowy spód:

    150 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive (lub owsianych, maślanych)
    1,5 łyżki kakao
    40 g masła, roztopionego

    Składniki na masę serową:

    750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
    1 szklanka śmietany kremówki 36%
    3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    3 jajka
    1 łyżka mąki ziemniacznej
    1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
    200 g nutelli
    250 - 300 g świeżych truskawek (drobnych)
    1 szklanka dżemu truskawkowego
    1 galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kremówka Galaretki

Sernik nutella z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ciastka, kakao i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
    Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy.
    Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i podpiec przez około 10 minut. Wyjąć, przestudzić.

    2.W misie miksera umieścić twaróg, śmietanę kremówkę, cukier i jajka. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.

    Powinniśmy otrzymać około 1200 g masy serowej. Z całości masy serowej odjąć 500 g i dokładnie wymieszać/zmiksować z nutellą. Do pozostałej białej masy serowej dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, wanilię i wymieszać.

    Masę serową z nutellą wylać na podpieczony spód, wyrównać. Piec w temperaturze 150ºC przez około 30 minut.

    Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika i delikatnie, łyżką, wyłożyć na górę białą masę waniliową. W masę waniliową powciskać odszypułkowane truskawki (układając je szypułką ku dołowi) w odległościach około 2 - 3 cm od siebie. Włożyć do piekarnika i piec dodatkowe 45 - 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.Zalać tężejącą galaretką truskawkową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować