Sernik bez pieczenia na spodzie ciasteczkowym. Tak udekorowany sernik, może zastąpić tort dla dzieci.
1 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
SPÓD:
-200 g. ciastek OREO
-80 g. masła
ŻELKA:
-500 ml. frużeliny z malin, przetartej
-10 g. żelatyny
-ok. 50 ml. wody
I/ MASA SEROWA:
-500 g. sera z wiaderka
-330 ml. śmietanki 30 %
-50 g. cukru pudru
-17 g. żelatyny
-ok.100 ml. wody
II/ MASA SEROWA, JAGODOWA:
-500 g. sera z wiaderka
-330 ml. śmietanki 30 %
-200 ml. musu z czarnych jagód
-50 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok.100 ml. wody
DEKORACJE:
-100 g. mlecznej czekolady
-100 g. gorzkiej czekolady
Sernik na zimno z żelką i dekoracją z czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód- Ciasteczka rozdrobnić blenderem na żwirek. Masło rozpuścić, wlać do ciasteczek i dobrze wymieszać. Na spód rantu 20 cm. ułożyć podkładkę jak na tort. Wsypać ciasteczka i uklepać palcami a potem schłodzić.
2.żelka- Żelatynę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Trochę przestudzić i wlać do frużeliny z malin, energicznie mieszając. Odstawić do lekkiego tężenia i wylać do tortownicy ze spodem ciasteczkowym. Ponownie schłodzić do zestalenia żelki.
3.masa 1- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Ser z pudrem cukrem i śmietanką ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do tortownicy, wyrównać i schłodzić do zestalenia.
4.masa 2- Postąpić jak z poprzednią masą i wylać do tortownicy. Schłodzić najlepiej na całą noc.
5.Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i sernik przenieść na paterę.
6.dekoracje- Czekolady rozpuścić nad parą. Przelać do rożka papierowego i ponalewać do silikonowej foremki. Nadmiar czekolady ściągnąć szpatułką. Foremkę schłodzić w lodówce do stwardnienia czekolady. Ozdoby wycisnąć z foremki. Z następnymi postąpić tak samo.
Komentarze