Sernik na zimno słony karmel

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik na zimno, bez pieczenia słony karmel to idealna propozycja dla tych którzy lubią szybkie desery i nie lubią piec. Myślę, że taki sernik będzie wspaniałą ozdobą niejednego stołu. Proste składniki, szybkie wykonanie i tylko czas chłodzenia dzieli Cię od spróbowania tego smacznego ciasta na zimno. Samo przygotowanie tego ciacha zajmie Ci dosłownie 15 min. u mnie po godzinie już próbowaliśmy. Wbrew pozorom sernik wcale nie jest za słodki, powiedziałabym, że taki w sam raz, a mój mąż to nawet stwierdził, że mógłby być bardziej słodki, ale jemu to zawsze mało słodyczy.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortownica 20 cm

    Spód sernika

    375 g krakersów i herbatników - akurat miałam pod ręką więcej krakersów
    240 g masła
    80 g orzeszków ziemnych - opcjonalnie

    Masa serowa

    1 kg twarogu półtłustego może być z wiaderka
    1 puszka masy krówkowej słony karmel - 400 g
    8 łyżeczek żelatyny
    100 ml zimnej wody

    Dodatkowo

    3 paski czekolady mlecznej do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno

Sernik na zimno słony karmel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boki tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
    Ciasteczka wrzuć do blendera i zmiel na piasek, możesz również dodać orzeszki ziemne.
    Do ciasteczek wlej roztopione masło i całość dokładnie wymieszaj łyżką, tak aby powstała konsystencja mokrego piasku.
    Przygotowane ciasteczka wysyp na dno tortownicy i uklep palcami, podnosząc do góry boki.
    Tak przygotowaną tortownicę wstaw na 30 min. do lodówki.
    Do małej miseczki wsyp żelatynę i zalej ją zimną wodą. Odstaw na 10 min. do napęcznienia.
    Do miski wrzuć twaróg, ja akurat użyłam z wiaderka, ale Ty możesz spokojnie użyć twarogu w kostce i przy pomocy blendera go dokładnie rozdrobnić na gładką masę serową.
    Do masy serowej dodaj puszkę masy krówkowej słony karmel, całość dokładnie wymieszaj mikserem do połączenia.
    Gdy żelatyna napęcznieje rozpuść ją na parze lub w mikrofali tak, aby miała płynną konsystencje, następnie wrzuć do niej łyżkę masy serowej i energicznie wymieszaj.
    Całość przelej do miski z masą serową, szybko wymieszaj przy pomocy miksera, wylej na ciasteczkowy spód.
    Wstaw do lodówki na godzinę lub więcej.

Porady

Możesz użyć dowolny smak masy kajmakowej, wedle gustu i smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Ser biały Słony karmel

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować