Sernik na cieście sypanym kruchym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski dodać wszystkie składniki na przygotowanie ciasta i za pomocą rąk wyrobić do momentu uzyskania tak zwanej kruszonki
2.W czasie gdy ciasto przygotowane odpoczywa przygotować masę twarogową, czyli ubić żółtka z cukrem a następnie dodać resztę składników i także zmiksować na jednolitą masę
3.Jak masa twarogowa jest już gotowa wtedy przygotować pianę z białek czyli ubić ją na sztywno ze szczyptą soli a następnie dodać 3 łyżeczki cukru pudru i nadal miksować na koniec ubijania dodać 1 łyżkę soku z cytryny
4.Po przygotowaniu piany wymieszać ją partiami z masą twarogową a następnie do blaszki 32 na 25 wyłożonej papierem przełożyć większą część ciasta, na ciasto wylać masę twarogową a na nią wysypać resztę ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec godzinę na dno piekarnika wstawić miskę z wodą, po wyznaczonym czasie na wierzch ciasta położyć folię aluminiową i podpiec jeszcze przez 15 minut. Po upieczeniu studzić przy uchylonych drzwiczkach
5.Ostygnięty wilgotny sernik najlepiej smakuje na drugi dzień
Komentarze