Sernik na zimno ''Mikołajek''

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik na biszkopcie ciemnym. Sernik z galaretką malinową, wyszedł delikatny i pyszny.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT CIEMNY:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -60 g. mąki ziemniaczanej
    -20 g. kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -100 ml. oleju

    NASĄCZENIE:
    -woda z sokiem z cytryny i pocukrowana

    KREM SEROWY:
    -1 kg. sera z wiaderka
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -150 g. cukru pudru
    -sok z cytryny
    -30 g. żelatyny
    -ok. 150 ml. wody

    GALARETKA:
    -1200 ml. wody
    -4 galaretki malinowe
    -300 ml. przetartej frużeliny malinowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik na zimno ''mikołajek'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik na zimno ''Mikołajek'' 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, jednocześnie mieszając łopatką. Na koniec wmieszać olej. Wylać do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*.
  • Sernik na zimno ''Mikołajek'' 2. Po ostygnięciu, zdrapać skórkę z biszkoptu, zapobiegnie to odklejaniem warstw. Biszkopt ułożyć w tej samej blaszce, lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami. Nasączyć wodą z cytryną.
  • Sernik na zimno ''Mikołajek'' 3. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzone śmietankę ubić z cukrem pudrem, serem i sokiem cytrynowym do smaku. Ubić do puszystego. Następnie dolewać trochę ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki na biszkopt i rozsmarować. Schłodzić w lodówce do zestalenia.
  • Sernik na zimno ''Mikołajek'' 4. galaretka-Zagotować wodę, odstawić z płyty i rozpuścić galaretki. Dodać frużelinę, dobrze wymieszać i odstawić do lekkiego tężenia. Od czasy do czasu galaretkę przemieszać. Wylać do blaszki na krem jak zaczyna żelować. Ponownie ciasto schłodzić.
  • Sernik na zimno ''Mikołajek'' 5. Można udekorować rozetkami z bitej śmietany, albo bezikami ułożonymi tuż przed podaniem. Albo pralinkami Raffello.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować