Sernik na zimno ''mikołajek'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, jednocześnie mieszając łopatką. Na koniec wmieszać olej. Wylać do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*.
2.Po ostygnięciu, zdrapać skórkę z biszkoptu, zapobiegnie to odklejaniem warstw. Biszkopt ułożyć w tej samej blaszce, lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami. Nasączyć wodą z cytryną.
3.krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzone śmietankę ubić z cukrem pudrem, serem i sokiem cytrynowym do smaku. Ubić do puszystego. Następnie dolewać trochę ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki na biszkopt i rozsmarować. Schłodzić w lodówce do zestalenia.
4.galaretka-Zagotować wodę, odstawić z płyty i rozpuścić galaretki. Dodać frużelinę, dobrze wymieszać i odstawić do lekkiego tężenia. Od czasy do czasu galaretkę przemieszać. Wylać do blaszki na krem jak zaczyna żelować. Ponownie ciasto schłodzić.
5.Można udekorować rozetkami z bitej śmietany, albo bezikami ułożonymi tuż przed podaniem. Albo pralinkami Raffello.
Komentarze