Sernik Mojito czyli limonkowo-miętowe orzeźwienie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto o smaku drinka mojito, na bazie kremowej, aksamitnej masy serowej, nasączonego rumem biszkoptu, orzeźwiającego soku z limonek i niezwykle pachnącej mięty. Całość świetnie komponuje się w chłodzący deser, który umili spotkanie przy małej czarnej w gorący, letni dzień.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    55g mąki pszennej
    40g cukru
    3 łyżeczki cukru wanilinowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki soku z limonki
    otarta skórka z 1 limonki
    szczypta soli

    Masa serowa:
    1kg twarogu sernikowego z mascarpone Président
    200ml śmietany 36%
    150g cukru
    3 łyżki cukru wanilinowego
    160ml wody
    6 łyżeczek żelatyny
    80ml soku z limonki
    skórka otarta z 2 limonek
    około 20 sztuk listków mięty

    Poncz:
    70ml ciepłej, przegotowanej wody
    1 łyżka cukru brązowego
    sok z połowy limonki
    40ml białego rumu (w wersji dla dzieci pominąć składnik)

    Galaretka limonkowa z miętą:
    350ml wody
    4 łyżki cukru
    70ml soku z limonki
    otarta skórka z 2 limonek
    5 łyżeczek żelatyny
    50ml syropu miętowego
    20 sztuk listków mięty

    Dodatkowo:
    bita śmietana
    listki mięty
    plasterki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Pieczeń Sok

Sernik mojito czyli limonkowo-miętowe orzeźwienie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry, dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, sok i skórkę z limonki oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać do tortownicy o średnicy 23cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-18 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
  • 2. Poncz:
    Ciepłą wodę wymieszać z cukrem, sokiem z limonki i pozostawić do wystudzenia.
  • 3. Masa serowa:
    Śmietanę ubić na sztywno, żelatynę zalać 3 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. Następnie pozostałą ilość wody wlać do rondelka, dodać cukry, sok i skórkę z limonki, całość wymieszać, zagotować i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie przelać do miski, dodać twaróg sernikowy i zmiksować mikserem do postaci jednolitej masy . Na samym końcu dodać ubitą na sztywno śmietanę, drobno posiekane listki mięty i ponownie delikatnie wymieszać szpatułką.
  • 4. Galaretka limonkowa z miętą:
    Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. Następnie pozostałą ilość wody wlać do rondelka, dodać cukier, sok i skórkę z limonki, całość wymieszać, zagotować i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie dodać syrop miętowy, drobno posiekane listki mięty i pozostawić do lekkiego stężenia.
  • 5. Składanie ciasta:
    Na dnie tortownicy o średnicy 23cm ułożyć biszkopt, nasączyć ponczem, wylać masę serową i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie wylać galaretkę limonową z miętą i ponownie wstawić do lodówki na około 2-3 godziny. Gotowy serniczek udekorować bitą śmietaną, listkami mięty i plastrami limonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Limonka Masa serowa Mięta Sery Soki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować