Sernik limonkowo-cytrynowy

4.5 (193 ocen)

  • 60 min

Pyszne,lekkie jak puch orzeźwiające ciasto na zimno,idealne na letnie upalne dni.

  • 60 min

Składniki:

  • Blaszka 24/24
    na spód
    300 g ciastek delicji o smaku cytrynowym
    na masę serową
    1 kg sera na sernik
    1 szklanka cukru pudru
    skórka otarta z 1 cytryny i limonki
    2 galaretki o smaku cytrynowym
    2 galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej
    na masę śmietanową
    250 ml śmietanki
    3 łyżki cukru pudru
    2 śmietanexy
    dodatkowo
    2 galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej
    cytryna i limonka


Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Ciasto

Sernik limonkowo-cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę wyłożyć dokładnie folią aluminiową i na jej dnie ułożyć ciastka delicje.
    Galaretki o smaku cytrynowym i limonki osobno rozpuścić w 1 szklance wody i odstawić do stężenia.
    Cytrynę i limonkę sparzyć gorącą wodą i otrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach.
  • 2. Ser przełożyć do miski dodać cukier puder otartą skórkę z cytryny i limonki i zmiksować,
    Masę podzielić na dwie części do pierwszej dodać tężejącą galaretką o smaku limonki i trawy cytrynowej,wymieszać i wyłożyć na ciastka delicje,wstawić na 15 minut do lodówki.
    Do drugiej części dodać galaretkę cytrynową,wymieszać i wyłożyć na stężoną masę limonkową i ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
  • 3. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śmietaonexami i wyłożyć na stężone masy z sera.
    Cytrynę i limonkę pokroić w plastry i ułożyć na śmietanie.
    Pozostałe galaretki rozpuścić w szklankach gorącej wody ,odstawić do stężenia i tężejącą wyłożyć n aśmietanę i owoce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować