Pyszne,lekkie jak puch orzeźwiające ciasto na zimno,idealne na letnie upalne dni.
60 min
Składniki:
Blaszka 24/24
na spód
300 g ciastek delicji o smaku cytrynowym
na masę serową
1 kg sera na sernik
1 szklanka cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny i limonki
2 galaretki o smaku cytrynowym
2 galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej
na masę śmietanową
250 ml śmietanki
3 łyżki cukru pudru
2 śmietanexy
dodatkowo
2 galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej
cytryna i limonka
Sernik limonkowo-cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę wyłożyć dokładnie folią aluminiową i na jej dnie ułożyć ciastka delicje.
Galaretki o smaku cytrynowym i limonki osobno rozpuścić w 1 szklance wody i odstawić do stężenia.
Cytrynę i limonkę sparzyć gorącą wodą i otrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach.
2.Ser przełożyć do miski dodać cukier puder otartą skórkę z cytryny i limonki i zmiksować,
Masę podzielić na dwie części do pierwszej dodać tężejącą galaretką o smaku limonki i trawy cytrynowej,wymieszać i wyłożyć na ciastka delicje,wstawić na 15 minut do lodówki.
Do drugiej części dodać galaretkę cytrynową,wymieszać i wyłożyć na stężoną masę limonkową i ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
3.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śmietaonexami i wyłożyć na stężone masy z sera.
Cytrynę i limonkę pokroić w plastry i ułożyć na śmietanie.
Pozostałe galaretki rozpuścić w szklankach gorącej wody ,odstawić do stężenia i tężejącą wyłożyć n aśmietanę i owoce.
Komentarze