Trifle limonkowo-miętowe.

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Różnorodność smaków i konsystencji sprawia, że z każdą łyżeczką chce się więcej i więcej… Lekko pikantna i orzeźwiająca mięta, cierpka skórka limonki, aksamitny krem angielski i delikatna konsystencja śmietanki to idealne połączenie na letni dzień.

  • 4 godz.

Składniki:


  • 1 galaretka zielona o smaku mojito
    kilka gałązek świeżej mięty
    200ml kremówki 36%
    2 łyżki cukru aromatyzowanego wanilią
    2-3 łyżki rumu
    sok z 1/2 limonki

    krem angielski (custard) limonkowy:

    200ml mleka pełnotłustego
    150ml słodkiej śmietanki 36% (kremówki)
    2 łyżki cukru pudru
    1 płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej
    2 duże żółtka
    skórka otarta z 1 limonki

    biszkopt:

    150g masła lub margaryny
    100g cukru pudru lub drobnego kryształu
    2 jajka
    135g mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki mleka
    kilka kropel aromatu rumowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Trifle limonkowo-miętowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Przygotować galaretkę wg wskazówek na opakowaniu. Ostudzić i rozlać do pucharków lub szklanek do ok 1/3 wysokości.
    Garść listków świeżej mięty drobno posiekać. wsypać do każdej szklanki po równej części. Lekko zamieszać, by liście pokryły się galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 2.
    Margarynę lub masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
    Kolejno dodawać jajka.
    Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
    Dodać mleko i aromat rumowy.
    Wyłożyć na blachę o wymiarach: 25×25 wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180°C przez ok 30 minut lub do suchego patyczka.
    Ostudzić na kratce.
  • 3.
    Wymieszać kremówkę z mlekiem. Zagotować i zestawić z ognia.
    Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną pianę. Dodać skrobię kukurydzianą.
    Nie przerywając ubijania wąską strużką dolewać gorące mleko ze śmietanką.
    Do mieszanki dodać skórkę otartą z 1 limonki.
    Gdy wlejemy cały płyn, przelać z powrotem do garnka i stale mieszając podgrzewać kilka minut na najmniejszym ogniu aż zgęstnieje.
    Zestawić z ognia i ostudzić. Powinien mieć konsystencję rzadkiego budyniu.
  • 4.
    Z ostudzonego ciasta wykrawamy krążki odpowiadające średnicą i kształtem naczyniom, w których przygotowujemy desery. Na stężałą galaretkę wykładamy po krążku ciasta.
    Skropić sokiem z limonki lub/i rumem.
    Na warstwę ciasta wykładamy po równo krem angielski i odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki by nieco stężał.
    W tym czasie ubijamy 200ml kremówki z 1-2 łyżkami cukru waniliowego.
    Na warstwę kremu wykładamy bitą śmietanę i dekorujemy skórką limonki i miętą.
    Podajemy schłodzone.

Porady

W szybszej wersji można zastąpić ciasto biszkoptowe gotowymi biszkoptami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować