Sernik marchewkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Ciekawa propozycja na Wielkanocny sernik.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 2 marchewki świeże
    500g mielonego twarogu
    5 jaj
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżka ekstraktu waniliowego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/4 szklanki śmietany kremówki
    100g herbatników
    3 łyżki masła miękkiego
    cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dokładamy biały ser, ekstrakt waniliowy, śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Wszystko miksujemy do połączenia się składników. Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Odciskamy sok i wrzucamy do masy serowej, delikatnie mieszamy łyżką.
    Herbatniki kruszymy przy pomocy miksera i łączymy z masłem. Muszą wyglądać jak mokry piasek.
    Blachę smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną, następnie wykładamy spód kruszonką z herbatników, delikatnie ugniatając. Na tak przygotowaną blachę wylewamy masę serową z marchewką.
    Ciasto pieczemy w 170 stopniach C przez około 1 godzinę. Po 50 minutach sprawdzam. Ciasto pieczemy do tak zwanego "suchego patyczka".
    Gotowe studzimy około 20 minut w otwartym piekarniku, następnie wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
    Posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować