Marchewkowy sernik

0 (0 ocen)

Marchewka w serniku ? jasne, że tak :)

Składniki:

  • 1 kg serka waniliowego sernikowego z kawałkami wanilii
    5 jajek
    2 budynie waniliowe
    1/2 szk cukru
    1 szk gęstego jogurtu naturalnego
    200 g marchewki
    okrągłe biszkopty
    Polewa :
    100 g czekolady mlecznej
    50 g polewy białej
    1 łyżka kakao
    3 łyżki mleka
    posypka do ciast
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Marchewkowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.
    Do miski wbić jajka, wsypać cukier i mikserem mieszać aż cukier się rozpuści.
    Potem dodać jogurt i budynie i nadal mieszać.
    Gdy składniki się połączą dodawać ser.
  • 2. Na koniec przełożyć startą marchewkę, wymieszać.
    Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami, wylać masę.
    Do piekarnika wstawić blaszkę z wodą a nad nią kratkę.
    Włożyć na kratkę formę z masą serową i piec 40 minut w 180 stopniach.
  • 3. Potem zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 30 - 40 minut.
    Upieczony sernik zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia.
    Zimny sernik wstawić do lodówki na kilka godzin.
    Na koniec polać stopioną czekoladą połączoną z resztą składników na polewę ( robimy w kąpieli wodnej ) i posypać posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować