Marchewkowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Do miski wbić jajka, wsypać cukier i mikserem mieszać aż cukier się rozpuści.
Potem dodać jogurt i budynie i nadal mieszać.
Gdy składniki się połączą dodawać ser.
2.Na koniec przełożyć startą marchewkę, wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami, wylać masę.
Do piekarnika wstawić blaszkę z wodą a nad nią kratkę.
Włożyć na kratkę formę z masą serową i piec 40 minut w 180 stopniach.
3.Potem zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 30 - 40 minut.
Upieczony sernik zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia.
Zimny sernik wstawić do lodówki na kilka godzin.
Na koniec polać stopioną czekoladą połączoną z resztą składników na polewę ( robimy w kąpieli wodnej ) i posypać posypką.
Komentarze