Marchewkowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na sernik z marchewką.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    herbatniki czekoladowe 200 g,
    masło 100 g,
    Masa marchewkowa:
    serek homogenizowany naturalny 800 g,
    serek mascarpone 250 g,
    cukier puder 1 szk,
    żelatyna 3 łyżki,
    marchewka 3 szt,
    cynamon 1 łyżeczka,
    Wierzch:
    galaretka pomarańczowa 1 szt,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Marchewkowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrobnić w rozdrabniaczu. Masło roztopić i przelać do herbatników, wymieszać i wyłożyć dno tortownicy.
    Żelatynę zalać 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszać i lekko ostudzić. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodatkowo rozdrobnić blenderem. Serek homogenizowany wymieszać z serkiem mascarpone, dodać cukier puder i całość zmiksować. Dodać marchewkę oraz cynamon i ponownie zmiksować. Na koniec delikatnie wlać żelatynę i dokładnie wymieszać. Ciasto schłodzić.
    Galaretkę pomarańczową rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić. Lekko tężejąca galaretkę wylać na masę marchewkową. Ponownie schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować