Marchewkowy sernik

4.48 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Marchew to warzywo, które świetnie nadaje się do przygotowania różnego rodzaju ciast. Tym razem połączyłam ją z serem. Sernik idealnie sprawdzi się jako jesienny, marchewkowy przysmak, lub też jako Wielkanocny deser:). Ciasto wyszło pyszne, więc przepis jak najbardziej polecam!

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 24 cm
    Kakaowy spód:
    • 15 dag mąki,
    • 5 dag cukru pudru,
    • 8 dag margaryny,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • ¼ łyżeczki sody
    • 2 żółtka,
    • 1 łyżka kakao,
    Ser:
    • 1,2 kg sera (3 razy mielonego),
    • 15 dag masła do masy serowej,
    • 18 dag cukru pudru,
    • 6 jajek,
    • 1 budyń waniliowy,
    • 0,5 łyżeczki cynamonu,
    • kardamon do smaku
    • 1 łyżka mąki krupczatki,
    • 1 szczypta proszku do pieczenia,
    • Dodatkowo:
    • 250 gram marchwi (waga po obraniu),
    • 4 dag masła do przygotowania marchwi,
    • 2 zaokrąglone łyżki cukru kryształu do przygotowania marchwi,
    Galaretka marchwiowo- pomarańczowa:
    • sok marchwiowo pomarańczowy, u mnie Kubuś (900 ml),
    • 2 galaretki pomarańczowe,
    Dekoracja;
    • 1 tabliczka białej czekolady,
Wystaw ocenę:

4.48 (160 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Marchewkowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowy spód 1. KRUCHY SPÓD:Składniki ciasta przekładamy na stolnicę i zagniatamy je. Gotowym ciastem wykładamy dno przygotowanej tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia). Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
  • starta marchew 2. MASA SEROWA: Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W garnku rozpuszczamy 4 dag masła (łyżka). Do rozpuszczonego tłuszczu dodajemy marchew oraz 2 łyżki cukru. Smażymy ją do momentu jak zmięknie. W razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą. Gotową pozostawiamy do ostygnięcia.
    Białka oddzielamy od żółtek.
  • dodanie przypraw 3. Do malaksera przekładamy składniki masy serowej: masło, ser, żółtka, cukier puder. Miksujemy je dokładnie ok 10 minut. Dodajemy przyprawy. W między czasie ubijamy białka na puszystą pianę.
  • dodanie marchwi 4. Do dokładnie zmiksowanej masy serowej dodajemy mąkę, proszek oraz budyń. Ponownie miksujemy w celu połączenia składników. W dalszej kolejności do masy dodajemy ubite białka. Na koniec dodajemy przygotowaną marchew. Mieszamy.
  • przed pieczeniem 5. Gotowy marchewkowy ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 60 minut w 180˚C.
    Upieczony dokładnie studzimy.
    Na zimny wylewamy marchwiowo- pomarańczową galaretkę
  • dodanie galaretki do soku 6. GALARETKA: Sok przelewamy do garnka i podgrzewamy. Do ciepłego wsypujemy galaretki i rozpuszczamy je. Galaretkę pozostawiamy do ostygnięcia. Tężejącą wylewamy na ostygnięty sernik.
  • 7. DEKORACJA: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Płynną rozprowadzamy cienką warstwą na płaskiej powierzchni. Odstawiamy do zastygnięcia. Po zastygnięciu ścinamy ją ostrym nożem tworząc czekoladowe rurki.
    Rurkami dekorujemy wierzch torcika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Ser biały Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować