Połączenie malin i sera sprawia, że smak ciasta na długo pozostaje w pamięci. Serowiec rozpływa się w ustach.
Składniki:
Składniki na ciasto:
20 dag margaryny
10 dag cukru pudru
15 dag margaryny/masła
2 jajka
11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na ser:
1.20 kg sera
30 dag cukru kryształu
15 dag margaryny
8 jajek
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
sok z jednej cytryny
1-2 łyżki kakao
rodzynki
2-3 garści malin (świeże lub mrożone)
2 garści śliwek kalifornijskich
10 dag migdałów
Sernik malinowo-migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać ją z resztą ciasta.
2.Ser: Oddzielić białka od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodać zmielony ser, mąkę, budyń, wyciśnięty sok z cytryny, namoczone wcześniej rodzynki. Ubić pianę z białek. Delikatnie wmieszać ją do masy serowej.
3.Ciasto wylać do foremki. Na ciasto ułożyć pokrojone drobno śliwki kalifornijskie i posypać je pokruszonymi migdałami. Całość posypać kakao. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć ser. Wierzch wykładamy malinami. Sernik piec ok. godzinę w temp. 180C.
Komentarze