Sernik malinowo-migdałowy

0 (0 ocen)

Połączenie malin i sera sprawia, że smak ciasta na długo pozostaje w pamięci. Serowiec rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    20 dag margaryny
    10 dag cukru pudru
    15 dag margaryny/masła
    2 jajka
    11/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na ser:
    1.20 kg sera
    30 dag cukru kryształu
    15 dag margaryny
    8 jajek
    1 cukier waniliowy
    1 budyń śmietankowy lub waniliowy
    sok z jednej cytryny
    1-2 łyżki kakao
    rodzynki
    2-3 garści malin (świeże lub mrożone)
    2 garści śliwek kalifornijskich
    10 dag migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik malinowo-migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać ją z resztą ciasta.
  • 2. Ser: Oddzielić białka od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodać zmielony ser, mąkę, budyń, wyciśnięty sok z cytryny, namoczone wcześniej rodzynki. Ubić pianę z białek. Delikatnie wmieszać ją do masy serowej.
  • 3. Ciasto wylać do foremki. Na ciasto ułożyć pokrojone drobno śliwki kalifornijskie i posypać je pokruszonymi migdałami. Całość posypać kakao. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć ser. Wierzch wykładamy malinami. Sernik piec ok. godzinę w temp. 180C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować