REKLAMA

Babeczki z karmelem i orzechami

wyświetlono: 813 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Rozpływają się w ustach

opublikowany: 22.02.2016
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    2 szklanki mąki
    2 żółtka
    1/2 kostki margaryny
    8 dag masła
    1/3 szklanki cukru pudru

    Składniki na karmel:
    10 dag całych włoskich orzechów
    2 łyżki margaryny
    3 łyżki płynnego miodu
    3 łyżki cukru kryształu

    Składniki na pianę:
    2 białka
    1/3 szklanki cukru pudru
    1/3 szklanki cukru kryształ
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    powidła śliwkowe
    czekolada gorzka - do polewy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę i masło siekamy z mąką. Dodajemy cukier puder i żółtka. Wyrabiamy i zagniatamy ciasto, które odkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5-6 mm, wycinamy szklanką kółka i wylepiamy nimi nasmarowane wcześniej foremki do babeczek.
  • 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier puder i kryształ.
  • 3. Na dno każdej babeczki dajemy 1/2 łyżeczki powideł śliwkowych, które pokrywamy cienką warstwą pianki.
    Babeczki pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 180 C.
    Gdy babeczki stygną, przygotowujemy karmel. Margarynę, miód i cukier roztapiamy w rondelku na małym ogniu. Następnie dodajemy orzechy. Całość smażymy cały czas mieszając do momentu zgęstnienia masy.

Porady

Ze względu na to, że karmel szybko sztywnieje, ciepłym polewamy wierzch każdej babeczki. Wierzch każdej babeczki ozdabiamy kleksami z czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: juchab juchab

Miodownik z orzechami i karmelem

Aromat miodu, chrupkość orzechów, a całość wspaniale uwieńczona słodkim karmelem:)

kategoria: miodownik Desery karmel opublikowany: 02.10.2014 | wyświetlono: 21435 Książki kucharskie: 24 | Polecenia: 3
Dodane przez: agarybak76 IMG_1607 — kopia

Biszkopt z karmelem i orzechami

Kakaowy biszkopt przełożony masą z mascarpone, a na wierzchu słodki karmel i orzechy. Pychota!

kategoria: do kawy Desery karmel opublikowany: 08.09.2014 | wyświetlono: 6299 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE