Tradycyjny sernik krakowski

  • wyświetlono: 567 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Prawdziwy sernik z bakaliami na kruchym cieście z charakterystyczną kratką.

20150615_164302_HDR-1
  • 18 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Składniki na kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
125 g masła, zimnego
8 g cukru wanilinowego
1 jajko

Składniki na masę serową:
1 kg twarogu półtłustego lub tłustego
8 jajek
100 g masła
200 g drobnego cukru do wypieków
Cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g rodzynków
żółtko do posmarowania pasków kruchego ciasta, roztrzepane (uwaga: nie wyrzucać białka, będzie potrzebne do lukru!)

Przygotować lukier:
Pół cytryny
150 g cukru pudru
1 białko

Sposób przygotowania przepisu:

Tradycyjny sernik krakowski

  • 1. Ciasto kruche:
    Wszystkie składniki połączyć, szybko zagnieść i wyrobić ciasto. Owinąć folią spożywczą, lekko spłaszczyć, włożyć do lodówki na 60 minut.

    Po tym czasie ze schłodzonego ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki.

    Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 35 x 25 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia), ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 180°C przez 15 minut do do zezłocenia.

    Masa serowa:
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Masło, 150 g cukru i cukier wanilinowy utrzeć w osobnym naczyniu do otrzymania jasnej, puszystej masy. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta.

    Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać delikatnie do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami.

    Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową, wyrównać.

    Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem.

    Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie wystudzić przez noc.

    Lukier:
    Z cytryny wycisnąć sok, dodać puder i białko, utrzeć.
    Schłodzony sernik posmarować lukrem.

Porady

Lukier: jeśli będziemy uważać, że jest zbyt rzadki, gęstość można regulować cukrem pudrem (jeśli zbyt gęsty - można dodać odrobinę wody).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernikrodzynki

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik tradycyjny z 10 jaj

Dodane przez: Joanna Kryla

Sernik tradycyjny z 10 jaj

Serniki uwielbiam wszystkie. Tym...

sernik

Dodane przez: paolineczka

Tradycyjny sernik jak u babci

Jak podbić serce Ukochanego bądź...

Sernik tradycyjny

Dodane przez: luna19

Sernik tradycyjny

Tradycyjny ponieważ przygotowany...

Sernik tradycyjny

Dodane przez: Joanna Kryla

Sernik tradycyjny z polewą z mlecznej czekolady

Tradycyjny sernik, jest wilgotny...

Wuzetka

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Wuzetka tradycyjna

Uwielbiam to ciasto, jest proste,...

Piernik krakowski

Dodane przez: Szaffranka

Piernik krakowski

Taki piernik piekę od bardzo dawna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE