Prawdziwy sernik z bakaliami na kruchym cieście z charakterystyczną kratką.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki na kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
125 g masła, zimnego
8 g cukru wanilinowego
1 jajko
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu półtłustego lub tłustego
8 jajek
100 g masła
200 g drobnego cukru do wypieków
Cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g rodzynków
żółtko do posmarowania pasków kruchego ciasta, roztrzepane (uwaga: nie wyrzucać białka, będzie potrzebne do lukru!)
Przygotować lukier:
Pół cytryny
150 g cukru pudru
1 białko
Tradycyjny sernik krakowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Wszystkie składniki połączyć, szybko zagnieść i wyrobić ciasto. Owinąć folią spożywczą, lekko spłaszczyć, włożyć do lodówki na 60 minut.
Po tym czasie ze schłodzonego ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki.
Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 35 x 25 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia), ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 180°C przez 15 minut do do zezłocenia.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło, 150 g cukru i cukier wanilinowy utrzeć w osobnym naczyniu do otrzymania jasnej, puszystej masy. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać delikatnie do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami.
Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową, wyrównać.
Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem.
Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie wystudzić przez noc.
Lukier:
Z cytryny wycisnąć sok, dodać puder i białko, utrzeć.
Schłodzony sernik posmarować lukrem.
Porady
Lukier: jeśli będziemy uważać, że jest zbyt rzadki, gęstość można regulować cukrem pudrem (jeśli zbyt gęsty - można dodać odrobinę wody).
Komentarze