Tradycyjny sernik krakowski

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Prawdziwy sernik z bakaliami na kruchym cieście z charakterystyczną kratką.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:
    250 g mąki pszennej
    100 g cukru pudru
    125 g masła, zimnego
    8 g cukru wanilinowego
    1 jajko

    Składniki na masę serową:
    1 kg twarogu półtłustego lub tłustego
    8 jajek
    100 g masła
    200 g drobnego cukru do wypieków
    Cukier waniliowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    100 g rodzynków
    żółtko do posmarowania pasków kruchego ciasta, roztrzepane (uwaga: nie wyrzucać białka, będzie potrzebne do lukru!)

    Przygotować lukier:
    Pół cytryny
    150 g cukru pudru
    1 białko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Tradycyjny sernik krakowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Wszystkie składniki połączyć, szybko zagnieść i wyrobić ciasto. Owinąć folią spożywczą, lekko spłaszczyć, włożyć do lodówki na 60 minut.

    Po tym czasie ze schłodzonego ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki.

    Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 35 x 25 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia), ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 180°C przez 15 minut do do zezłocenia.

    Masa serowa:
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Masło, 150 g cukru i cukier wanilinowy utrzeć w osobnym naczyniu do otrzymania jasnej, puszystej masy. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta.

    Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać delikatnie do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami.

    Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową, wyrównać.

    Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem.

    Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie wystudzić przez noc.

    Lukier:
    Z cytryny wycisnąć sok, dodać puder i białko, utrzeć.
    Schłodzony sernik posmarować lukrem.

Porady

Lukier: jeśli będziemy uważać, że jest zbyt rzadki, gęstość można regulować cukrem pudrem (jeśli zbyt gęsty - można dodać odrobinę wody).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (163 ocen)

Serniik krakowski

To może cię zainteresować