Sernik kokosowe bueno

  • wyświetlono: 639 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

To mój pierwszy sernik. Do jego pieczenia wykorzystałam pozostałości kremu bueno oraz kokos. Jest delikatny i rozpływa się w ustach.

Joanna Tokarz
  • 120min

Składniki

Tortownica 24cm

150g herbatników kakaowych
100g orzechów włoskich
100g margaryny
3 łyżki cukru

500g sera białego
100ml mleka kokosowego
100ml śmietany kremówki 30%
120g cukru pudru
4 jajka
1 budyń śmietankowy
1/2 olejku śmietankowego
70g wiórek kokosowych
240g kremu bueno
100g margaryny palmy

1 czekolada mleczna
1/3 tabliczki białej czekolady
kilka orzechów do dekoracji

Masa kinder bueno:
100g orzechów laskowych
0,5 szklanki mleka w proszku
150g masła
1/4 szklanki śmietanki 30%
1/4 szklanki mleczka kokosowego
1 cukier waniliowy
kilka kropel olejku waniliowego Dr Oetker
3 łyżeczki miodu wielokwiatowego

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik kokosowe bueno

  • Spód ciasteczkowy1. Spód:
    Herbatniki kruszymy wraz z dodatkiem orzechów. Margarynę topimy i łączymy z kruszonką. Spód tortownicy wykładamy papierem i masą ciasteczkową. Wkładamy do lodówki.
  • Masa serowa bueno2. Ser:
    Żółtka, mleczko kokosowe, kremówkę, margarynę i cukier puder mieszamy mikserem. Dodajemy ser, budyń śmietankowy oraz olejek. Mieszamy. Masę serową dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z kokosem, drugą miksujemy z kremem kinder bueno.
  • Pieczemy ok 13. Białka ubijamy ze szczyptą soli i również dzielimy na dwie części. Łączymy z jedną i drugą masą. Wykładamy na spód ciasteczkowy najpierw masę bueno, a następnie masę kokosową. Sernik pieczemy ok 60 minut w temp 180st, a następnie jeszcze 20 minut w temp 150st. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i wyciągamy sernik dopiero po ok 20 minutach.

    Polewa:
    Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Polewamy sernik, a następnie białą roztopioną czekoladą robimy wzorek pajęczyny i przeciągamy wzorek wykałaczką od środka na zewnątrz.
  • 4. Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier waniliowy oraz olejek i mieszamy na małym ogniu do całkowitego połączenia składników. Następnie do wysokiego pojemnika wsypujemy orzechy i zalewamy ciepłym masłem. Blendujemy. Po ok. minucie dolewamy śmietankę oraz mleczko kokosowe, a następnie mleko w proszku. Dokładnie mieszamy, by nie było grudek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sertania_kuchniaslodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylasernikDeserświętaboże narodzeniedo kawyna spodzie kakaowym

Komentarze

Podobne przepisy

sernik

Dodane przez: Babcia Tereska

SERNIK KOKOSOWY BEZ SERA

Wygląda jak sernik i podobnie smakuje.

Sernik gotowany malinowo-kokosowy

Dodane przez: Joanna Kryla

Sernik gotowany malinowo-kokosowy

Pyszne połączenie mas kokosowo-serowej...

Sernik kokosowy z mango

Dodane przez: Futka

Sernik kokosowy z mango

Kocham smak mango i kokosa, które...

image-0jsu5ht

Dodane przez: paolineczka

A'la sernik budyniowo - kokosowy

Mając ochotę na sernik, postanowiłam...

image-0wch1rs

Dodane przez: Magster

SERNIK ANANASOWO-KOKOSOWY

Smaczny, aromatyczny sernik a na...

Kokosowy sernik bez sera

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kokosowy sernik bez sera

Ten sernik jest pyszny i nie jest...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE