Sernik kokosowe bueno

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

To mój pierwszy sernik. Do jego pieczenia wykorzystałam pozostałości kremu bueno oraz kokos. Jest delikatny i rozpływa się w ustach.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Tortownica 24cm

    150g herbatników kakaowych
    100g orzechów włoskich
    100g margaryny
    3 łyżki cukru

    500g sera białego
    100ml mleka kokosowego
    100ml śmietany kremówki 30%
    120g cukru pudru
    4 jajka
    1 budyń śmietankowy
    1/2 olejku śmietankowego
    70g wiórek kokosowych
    240g kremu bueno
    100g margaryny palmy

    1 czekolada mleczna
    1/3 tabliczki białej czekolady
    kilka orzechów do dekoracji

    Masa kinder bueno:
    100g orzechów laskowych
    0,5 szklanki mleka w proszku
    150g masła
    1/4 szklanki śmietanki 30%
    1/4 szklanki mleczka kokosowego
    1 cukier waniliowy
    kilka kropel olejku waniliowego Dr Oetker
    3 łyżeczki miodu wielokwiatowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Serniki Desery

Sernik kokosowe bueno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spód ciasteczkowy 1. Spód:
    Herbatniki kruszymy wraz z dodatkiem orzechów. Margarynę topimy i łączymy z kruszonką. Spód tortownicy wykładamy papierem i masą ciasteczkową. Wkładamy do lodówki.
  • Masa serowa bueno 2. Ser:
    Żółtka, mleczko kokosowe, kremówkę, margarynę i cukier puder mieszamy mikserem. Dodajemy ser, budyń śmietankowy oraz olejek. Mieszamy. Masę serową dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z kokosem, drugą miksujemy z kremem kinder bueno.
  • Pieczemy ok 1 3. Białka ubijamy ze szczyptą soli i również dzielimy na dwie części. Łączymy z jedną i drugą masą. Wykładamy na spód ciasteczkowy najpierw masę bueno, a następnie masę kokosową. Sernik pieczemy ok 60 minut w temp 180st, a następnie jeszcze 20 minut w temp 150st. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i wyciągamy sernik dopiero po ok 20 minutach.

    Polewa:
    Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Polewamy sernik, a następnie białą roztopioną czekoladą robimy wzorek pajęczyny i przeciągamy wzorek wykałaczką od środka na zewnątrz.
  • 4. Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier waniliowy oraz olejek i mieszamy na małym ogniu do całkowitego połączenia składników. Następnie do wysokiego pojemnika wsypujemy orzechy i zalewamy ciepłym masłem. Blendujemy. Po ok. minucie dolewamy śmietankę oraz mleczko kokosowe, a następnie mleko w proszku. Dokładnie mieszamy, by nie było grudek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować