Masa serowa: 1 kg sera na sernik 3-krotnie mielonego (u mnie z wiaderka)
5 jajek
1 szklanka cukru
100 g masła
1 budyń śmietankowy
ponadto: 400 g śliwek, np.węgierek
Sernik kakaowy ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj posiekane masło, żółtka, śmietanę i cukier. Zagnieć gładkie ciasto i podziel na dwie części (1/3 i 2/3). Chłodź godzinę w lodówce. Po tym czasie większą częścią ciasta wylep dno formy ( o wym.25/30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w 180 st.
2.Masa serowa: miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku. Łyżkami dodawaj ser i proszek budyniowy. Na koniec połącz z ubitą na sztywno pianą z białek i delikatnie wymieszaj.
3.Masę serową przelej na podpieczony, kruchy spód i piecz 30 minut w temp.160 st. Po tym czasie na masie poukładaj umyte, rozpołowione, i wypestkowane śliwki. Na nie zetrzyj pozostałą część schłodzonego ciasta. Całość piecz jeszcze 20 minut w 180 st.
Komentarze