Sernik kakaowy ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik kakaowy ze śliwkami. W sezonie jesiennym, ciasta lubię urozmaicać jesiennymi owocami :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kruche ciasto: 2 szklanki mąki
    3 żółtka
    3/4 szklanki cukru
    250 g masła
    2 łyżki śmietany
    2-3 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa: 1 kg sera na sernik 3-krotnie mielonego (u mnie z wiaderka)
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    100 g masła
    1 budyń śmietankowy
    ponadto: 400 g śliwek, np.węgierek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik kakaowy ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj posiekane masło, żółtka, śmietanę i cukier. Zagnieć gładkie ciasto i podziel na dwie części (1/3 i 2/3). Chłodź godzinę w lodówce. Po tym czasie większą częścią ciasta wylep dno formy ( o wym.25/30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w 180 st.
  • 2. Masa serowa: miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku. Łyżkami dodawaj ser i proszek budyniowy. Na koniec połącz z ubitą na sztywno pianą z białek i delikatnie wymieszaj.
  • 3. Masę serową przelej na podpieczony, kruchy spód i piecz 30 minut w temp.160 st. Po tym czasie na masie poukładaj umyte, rozpołowione, i wypestkowane śliwki. Na nie zetrzyj pozostałą część schłodzonego ciasta. Całość piecz jeszcze 20 minut w 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować