Sernik kajmakowy z orzechami

4.47 (181 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatny i kremowy, mocno kajmakowy z chrupiącymi orzechami... Po prostu doskonały.

Ja do sernika użyłam orzechów pekan ale równie dobrze mogą to być orzechy włoskie, laskowe czy ziemne. Gwarantuję, że nikt się mu nie oprze :)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:

    210 g ciasteczek owsianych lub herbatników

    1/2 szkl drobno posiekanych orzechów, u mnie pekan

    70g masła


    Sernik:

    1kg sera na serniki z wiaderka

    1/2 szkl cukru

    5 jaj

    5 łyżek mąki pszennej

    łyżeczka ekstraktu waniliowego

    puszka masy kajmakowej


    orzechy pekan do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.47 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Kajmak

Sernik kajmakowy z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: ciasteczka bardzo dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, wlać do ciasteczek, dodać orzechy i wymieszać. Spód tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać ciasteczka i wyrównać powierzchnię dociskając np. dnem szklanki. Spód schłodzić.


    Na spód piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Nagrzać piekarnik do 160 stopni.


    Sernik: składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser, jajka, mąkę, cukier, ekstrakt waniliowy i połowę masy kajmakowej zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Masę serową wylać na schłodzony spód. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec godzinę. Studzić przy uchylonych drzwiczkach a następnie schłodzić przynajmniej kilka godzin w lodówce.

    Schłodzony sernik posmarować pozostałą masą kajmakową i udekorować orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Sery Ser biały Orzechy pekan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować