Kajmakowy sernik

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dzisiaj częstuję Was kolejnym sernikiem, niezwykle pysznym, aksamitnym i bardzo słodkim. Możecie go przygotować na niedzielę lub dla goście. Upieczcie, a będzie zachwyceni. Nie ukrywam, że wyszedł mi idealny. Po jednym zjedzonym kawałku chce się sięgnąć po kolejny. Zapraszam :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki krupczatki
    pół szklanki cukru pudru
    1 małe jajko
    15 dag masła lub margaryny
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki masy krówkowej ( kajmaku )

    Masa serowa:
    1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku )
    2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
    15 dag masła lub margaryny
    4 kopiaste łyżki masy krówkowej ( kajmaku )
    5 jajek
    niepełna szklanka cukru
    1 cukier waniliowy

    Pianka:
    200 ml śmietanki kremówki 30 %
    cukier puder do smaku
    2 kopiaste łyżki masy krówkowej ( kajmaku )
    1 płaska łyżka żelatyny
    3 łyżki gorącej wody

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    1 łyżka kaszy manny
    dowolna cukrowa posypka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Serniki Kajmak

Kajmakowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy kaszą manną i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser i masę krówkową, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
  • 3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy. Dobrze wystudzony sernik kroimy na takie kawałki jakie chcemy podać.
  • 4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy masę krówkową i ewentualnie cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie wyciskamy na pokrojonym serniku. Dekorujemy posypką. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 5. Podajemy i smacznego życzę.

Porady

Na cały sernik zużyjemy jedną puszkę masy krówkowej o wadze 40 dag. Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast kremówki można ubić śmietankę typu ,, Śnieżka '' w 200 ml zimnego mleka. Sernik można pokroić na około 30 kawałków. Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Ser biały Sery Masa kajmakowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

sernik

To może cię zainteresować