Sernik kajmakowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik, który rozpływa się w ustach z płynnym lekko kajmakiem w środku.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód
    170 g herbatników
    50 g masła

    Masa serowa
    1 kg sera twarogowego
    3/4 szklanki cukru
    4 jajka
    1 puszka kajmaku 400 g
    200 g śmietany kremówki 30%
    1 budyń waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kajmak

Sernik kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód
    Herbatniki pokruszyć drobno, masło roztopić i wszystko wymieszać. Powinna powstać masa przypominająca mokry piasek.
    Wyłożyć ciastka na dno tortownicy o średnicy 24 cm i lekko docisnąć.
    Podpiec w piekarniku w 180 stopniach około 10 minut.
    odstawić do wystudzenia.
    Masa serowa
    Ser skręcić przez maszynkę lub zblendować.
    Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać ser i zmiksować.
    Śmietanę ubić na sztywno, a następnie dodać do sera wraz z budyniem i zmiksować.
    Ser podzielić na dwie części.
    Do jednej części dodać 1/2 puszki kajmaku i wymieszać. Ułożyć na ciastkach, a następnie posmarować pozostałym kajmakiem. Na wierzch wyłożyć masę serową białą.
    Wyrównać.
    Do piekarnika na sam spód wstawić blaszkę napełnioną wodą, a wyżej tortownicę z serem.
    Piec w temp 170 stopni około 70-80 minut.
    Zostawić do wystygnięcia w piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce.
    Brzegi posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować