Sernik kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód
Herbatniki pokruszyć drobno, masło roztopić i wszystko wymieszać. Powinna powstać masa przypominająca mokry piasek.
Wyłożyć ciastka na dno tortownicy o średnicy 24 cm i lekko docisnąć.
Podpiec w piekarniku w 180 stopniach około 10 minut.
odstawić do wystudzenia.
Masa serowa
Ser skręcić przez maszynkę lub zblendować.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać ser i zmiksować.
Śmietanę ubić na sztywno, a następnie dodać do sera wraz z budyniem i zmiksować.
Ser podzielić na dwie części.
Do jednej części dodać 1/2 puszki kajmaku i wymieszać. Ułożyć na ciastkach, a następnie posmarować pozostałym kajmakiem. Na wierzch wyłożyć masę serową białą.
Wyrównać.
Do piekarnika na sam spód wstawić blaszkę napełnioną wodą, a wyżej tortownicę z serem.
Piec w temp 170 stopni około 70-80 minut.
Zostawić do wystygnięcia w piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce.
Brzegi posypać cukrem pudrem.
Komentarze