Sernik jagodowy z białą czekoladą

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Sernik to jeden z tych wypieków, które nigdy mi się nie nudzą :), może to dlatego, że jest tyle możliwości smakowych tego deseru? Ten również bardzo przypadł mi do gustu.

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Spód ciasteczkowy:
    ciasteczek Oreo 225g
    masła 70 g

    Masa serowa:
    tłustego twarogu mielonego trzykrotnie (może być twaróg wiaderkowy, ale musi być zwarty i ścisły) 700 g
    śmietanki kremówki 200 ml
    serka mascarpone 100g
    białej czekolady 300g
    cukru pudru 100g
    jajka 3
    jagód, wcześniej przebranych i umytych 2 szklanki
    ekstraktu lub pasty z wanilii 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik jagodowy z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:

    Ciasteczka rozkruszyć wałkiem lub w malakserze na proszek (razem z kremowym środkiem). Masło rozpuścić w rondelku, dodać do pokruszonych ciasteczek, wymieszać.

    Spód tortownicy o śr. 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie wykładać. Masę ciasteczkową wyłożyć równomiernie na spód tortownicy, dociskając łyżką lub palcami. Schłodzić kilka minut w lodówce.

    Masa serowa:

    Białą czekoladę rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej, przestudzić.

    Jagody zmiksować na mus w malakserze/blenderze.

    Do misy miksera przełożyć wszystkie składniki masy serowej (oprócz śmietanki z czekoladą) zmiksować na średnich obrotach do momentu aż masa będzie jednolita i gładka. Dodać przestudzoną czekoladę, zmiksować.

    Masę serową wylać na ciasteczkowy spód.

    Na dolna półkę piekarnika nagrzanego do temperatury 160-165 °C (z termoobiegiem 150° C) wstawić dużą brytfannę napełnioną do 1/2 wysokości gorącą wodą.

    Sernik wstawić na środkową półkę (poziom nad brytfanną) i piec około 50 minut (aż wierzch sernika będzie ścięty (wyłączamy piekarnik, gdy na środku wierzchu sernik jeszcze lekko drży przy dotyku). Zostawiamy sernik do wystudzenia w piekarniku. Wystudzony schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

    Wierzch:

    Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wyłożyć na wierzch sernika. Na bitą śmietanę wyłożyć jagody.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Jagody Mascarpone Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować