Sernik to jeden z tych wypieków, które nigdy mi się nie nudzą :), może to dlatego, że jest tyle możliwości smakowych tego deseru? Ten również bardzo przypadł mi do gustu.
30 min
Dla 10 osób
Składniki:
Spód ciasteczkowy:
ciasteczek Oreo 225g
masła 70 g
Masa serowa:
tłustego twarogu mielonego trzykrotnie (może być twaróg wiaderkowy, ale musi być zwarty i ścisły) 700 g
śmietanki kremówki 200 ml
serka mascarpone 100g
białej czekolady 300g
cukru pudru 100g
jajka 3
jagód, wcześniej przebranych i umytych 2 szklanki
ekstraktu lub pasty z wanilii 1 łyżeczka
Sernik jagodowy z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Ciasteczka rozkruszyć wałkiem lub w malakserze na proszek (razem z kremowym środkiem). Masło rozpuścić w rondelku, dodać do pokruszonych ciasteczek, wymieszać.
Spód tortownicy o śr. 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie wykładać. Masę ciasteczkową wyłożyć równomiernie na spód tortownicy, dociskając łyżką lub palcami. Schłodzić kilka minut w lodówce.
Masa serowa:
Białą czekoladę rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej, przestudzić.
Jagody zmiksować na mus w malakserze/blenderze.
Do misy miksera przełożyć wszystkie składniki masy serowej (oprócz śmietanki z czekoladą) zmiksować na średnich obrotach do momentu aż masa będzie jednolita i gładka. Dodać przestudzoną czekoladę, zmiksować.
Masę serową wylać na ciasteczkowy spód.
Na dolna półkę piekarnika nagrzanego do temperatury 160-165 °C (z termoobiegiem 150° C) wstawić dużą brytfannę napełnioną do 1/2 wysokości gorącą wodą.
Sernik wstawić na środkową półkę (poziom nad brytfanną) i piec około 50 minut (aż wierzch sernika będzie ścięty (wyłączamy piekarnik, gdy na środku wierzchu sernik jeszcze lekko drży przy dotyku). Zostawiamy sernik do wystudzenia w piekarniku. Wystudzony schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Wierzch:
Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wyłożyć na wierzch sernika. Na bitą śmietanę wyłożyć jagody.
Komentarze