SERNIK JAGODOWY

4.5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

sernik na zimno

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • spód:
    herbatniki typu petit ciemne
    masa jagodowa:
    280 g jagód
    3 łyżki cukru kryształ
    2 łyżeczki soku z cytryny
    250 g serka mascarpone
    250 ml śmietany 30%
    2 łyżki żelatyny
    żelka jagodowa:
    mus jagodowy
    1 galaretka jagodowa
    1 i 1/3 szkl wody
    śmietankowy wierzch:
    200 ml śmietany
    200 ml jogurtu naturalnego gęstego
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka żelatyny
    3 łyżki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno

Sernik jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód:
    Herbatniki układamy na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    masa jagodowa:
    Jagody podgrzewamy w rondlu z 2-3 łyżkami wody , aby owoce się nie przypaliły. Kiedy jagody puszczą sok dodajemy cukier kryształ i sok z cytryny. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, przecieramy przez sito, studzimy.
    Z tak powstałego musu odlewamy ok. 150 ml (resztę później dodamy do galaretki, aby zrobić żelkę).
    Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy po łyżce serka mascarpone, a potem 150 ml musu jagodowego. Masę łączymy z rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynie (można podgrzać przez 10 sek. w mikrofali , przed dodaniem żelatynę należy ostudzić)
    Masę przekładamy na herbatniki i odstawiamy do lodówki do stężenia.
    żelka jagodowa:
    Pozostałą cześć musu jagodowego łączymy z rozpuszczoną w 1 i 1/3 szkl wody galaretką jagodową. Przelewamy na warstwę jagodową i po raz kolejny odstawiamy do lodówki.
    śmietankowy wierzch:
    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy delikatnie jogurt oraz rozpuszczoną w wodzie ostudzoną żelatynę. Masę przekładamy na stężałą żelkę jagodową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować