Sernik jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód:
Herbatniki układamy na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia.
masa jagodowa:
Jagody podgrzewamy w rondlu z 2-3 łyżkami wody , aby owoce się nie przypaliły. Kiedy jagody puszczą sok dodajemy cukier kryształ i sok z cytryny. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, przecieramy przez sito, studzimy.
Z tak powstałego musu odlewamy ok. 150 ml (resztę później dodamy do galaretki, aby zrobić żelkę).
Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy po łyżce serka mascarpone, a potem 150 ml musu jagodowego. Masę łączymy z rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynie (można podgrzać przez 10 sek. w mikrofali , przed dodaniem żelatynę należy ostudzić)
Masę przekładamy na herbatniki i odstawiamy do lodówki do stężenia.
żelka jagodowa:
Pozostałą cześć musu jagodowego łączymy z rozpuszczoną w 1 i 1/3 szkl wody galaretką jagodową. Przelewamy na warstwę jagodową i po raz kolejny odstawiamy do lodówki.
śmietankowy wierzch:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy delikatnie jogurt oraz rozpuszczoną w wodzie ostudzoną żelatynę. Masę przekładamy na stężałą żelkę jagodową.
Komentarze