Sernik z polewą karmelową i orzeszkami ziemnymi

  • wyświetlono: 345 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Smaczny sernik z trzema rodzajami sera, polewą karmelową i orzeszkami ziemnymi.

IMG_20190816_115618
  • 14 porcje
  • 240min
  • Trudny

Składniki

KARMEL (około 250 g)
150g cukru
100ml śmietanki kremówki 30%
40g miodu lub syropu klonowego
40g masła
1/2 łyżeczki soli
SPÓD:
140g pełnoziarnistych ciastek czekoladowych
80g masła orzechowego
2 łyżki roztopionego masła
MASA SEROWA:
250g sera ricotta
250g serka mascarpone
250g serka kremowego typu Philadelphia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200g puszki słodzonego mleka skondensowanego
3 jajka
1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
1 cukier waniliowy lub cukier z prawdziwą wanilią
WIERZCH:
150g śmietany kwaśnej 18%
1 łyżka cukru pudru
DODATKOWO:
120g karmelu z wyżej podanego przepisu
100g solonych orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z polewą karmelową i orzeszkami ziemnymi

  • 1. Uwaga: śmietanka i masło muszą być w temperaturze pokojowej.
    Wsypać połowę cukru do rondla i wlać 2-3 łyżki wody, tak aby cukier zwilgotniał. Postawić na średnim ogniu i zostawić, aż cukier się rozpuści. Nie mieszać, tylko delikatnie poruszać rondlem. Kiedy karmel nabierze złotego koloru zdjąć rondel z ognia i dodać resztę składników. Wymieszać, postawić z powrotem na średnim ogniu i gotować 3-4 minuty. Zdjąć z ognia i zostawić na kilka minut do ostygnięcia.
  • 2. SPÓD:
    Zdjąć obręcz z tortownicy o średnicy 18 cm, na dno położyć papier do pieczenia. Zapiąć obręcz wypuszczając papier poza nią. . Ciasteczka rozkruszyć na pył w melakserze lub blenderze. Dodać pozostałe składniki i połączyć. Dno tortownicy wyłożyć masą ciasteczkową, wyrównać, mocno docisnąć, wstawić do lodówki.
  • 3. MASA SEROWA:
    Uwaga: wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. W misie umieścić wszystkie składniki na masę serową. Zmiksować szybko, ale tylko do połączenia składników, żeby nie napowietrzyć masy serowej. Tortownicę wyjąć z lodówki, przelać masę serową, wstawić do piekarnika. Piec najpierw 15 minut w 180 stopniach Celsjusza, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni Celsjusza i kontynuować pieczenie przez 110 minut.
  • 4. WIERZCH:
    Uwaga: śmietana w temperaturze pokojowej.
    Wymieszać śmietanę z cukrem. Po upieczeniu sernika, otworzyć drzwiczki piekarnika i ostrożnie wylać masę śmietanową na wierzch, wyrównać. Zamknąć drzwiczki piekarnika i dopiekać jeszcze 15 minut. Wyłącz piekarnik i studź sernik przez 5 minut w zamkniętym piekarniku, następnie stopniowo otwierać drzwiczki. Po 15 minutach wyjąć sernik i ostudzić. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
    Następnego dnia z grubsza pokroić orzeszki ziemne. Wymieszać z częścią karmelu. Środek sernika posmarować karmelem, a z orzeszków z karmelem utworzyć obręcz wokół sernika.

Porady

Najtrudniejszą rzeczą w tym serniku jest zrobienie karmelu. Trzeba trzymać się przepisu. Sernik czasochłonny ale bardzo smaczny, kremowy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sermascarponeorzeszki ziemnericottamleko skondesowane

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche tarty z domową polewą, powidłem i orzeszkami

Dodane przez: BABECZKA 35

Kruche tarty z domową polewą, powidłem i...

Na świąteczny stół polecam kruchą...

Sernik z karmelowymi orzechami

Dodane przez: juchab

Sernik z karmelowymi orzechami

Pyszności z chrupiącymi orzechami

Sernik pomarańczowy z kokosem i polewą kajmakową

Dodane przez: JustKuchcik

Sernik pomarańczowy z kokosem i polewą kajmakową

Sernik z dwóch mas serowych. Pierwsza...

Puszysty sernik na pierniczkach z kajmakiem i orzeszkami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Puszysty sernik na pierniczkach z kajmakiem...

Klasyczne ciasto na bazie sera...

2

Dodane przez: Cukiereczek

SERNIK Z MUSEM KARMELOWYM

Czy może być coś pyszniejszego...

Sernik.

Dodane przez: BABECZKA 35

Sernik z polewą krówkową

Jest to najlepszy sernik jaki do...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE