Sernik drożdżowy z żurawiną i orzechami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gdy podałam ten sernik, zachwycił wszystkich swoim smakiem. Puszysty i kremowy w strukturze. Delikatny posmak drożdży nadaje sernikowi genialnej wyjątkowości, a całość świetnie współgra z suszoną żurawiną.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i ½ szklanki mąki pszennej
    ½ szklanki cukru
    200 g miękkiego masła lub margaryny
    2 żółtka
    100 g łuskanych orzeszków ziemnych
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    1 kg serka śmietankowego naturalnego 24% tłuszczu (ewentualnie tłusty twaróg - zmielony)
    150 g masła
    8 żółtek
    2/3 szklanki cukru
    25 g świeżych drożdży
    1 fiolka aromatu waniliowego (2,5 ml)
    100 g żurawiny suszonej
    10 białek (zimne – z lodówki)
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik drożdżowy z żurawiną i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik drożdżowy z żurawiną i orzechami 1. Orzeszki uprażyć na suchej patelni, wystudzić i drobno potłuc.
    Żurawinę sparzyć wrzątkiem, osączyć i wystudzić.
    Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść. Masą wylepić formę (25 x 40) wyścieloną papierem do pieczenia i całość umieścić w chłodnym miejscu na ok. 30 min. Następnie podpiec (ok. 20 min) w 180 st. C.
  • Sernik drożdżowy z żurawiną i orzechami 2. Przygotować masę – żółtka, cukier oraz drożdże utrzeć na puszystą masę, którą następnie dokładnie wymieszać z serkiem. Dodać rozpuszczone i wystudzone masło oraz aromat – wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pianę delikatnie wmieszać w masę serową. Na końcu dodać żurawinę i ponownie wymieszać.
  • image-11y8etn 3. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto, formę ponownie włożyć do piekarnika i piec ok. 50 min (180 st. C). Sernik studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować