Gdy podałam ten sernik, zachwycił wszystkich swoim smakiem. Puszysty i kremowy w strukturze. Delikatny posmak drożdży nadaje sernikowi genialnej wyjątkowości, a całość świetnie współgra z suszoną żurawiną.
Składniki:
Ciasto:
2 i ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
200 g miękkiego masła lub margaryny
2 żółtka
100 g łuskanych orzeszków ziemnych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 kg serka śmietankowego naturalnego 24% tłuszczu (ewentualnie tłusty twaróg - zmielony)
150 g masła
8 żółtek
2/3 szklanki cukru
25 g świeżych drożdży
1 fiolka aromatu waniliowego (2,5 ml)
100 g żurawiny suszonej
10 białek (zimne – z lodówki)
szczypta soli
Sernik drożdżowy z żurawiną i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzeszki uprażyć na suchej patelni, wystudzić i drobno potłuc.
Żurawinę sparzyć wrzątkiem, osączyć i wystudzić.
Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść. Masą wylepić formę (25 x 40) wyścieloną papierem do pieczenia i całość umieścić w chłodnym miejscu na ok. 30 min. Następnie podpiec (ok. 20 min) w 180 st. C.
2.Przygotować masę – żółtka, cukier oraz drożdże utrzeć na puszystą masę, którą następnie dokładnie wymieszać z serkiem. Dodać rozpuszczone i wystudzone masło oraz aromat – wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pianę delikatnie wmieszać w masę serową. Na końcu dodać żurawinę i ponownie wymieszać.
3.Masę wyłożyć na podpieczone ciasto, formę ponownie włożyć do piekarnika i piec ok. 50 min (180 st. C). Sernik studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Komentarze