Sernik Dla Taty

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Sernik, delikatny, kremowy, z dużą ilością czekoladowej polewy i dodatkiem masła orzechowego.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na tortownice 18 cm

    Spód:
    120 g herbatników kakaowych
    40 g masła roztopionego
    1 i 1/2 łyżki masła orzechowego
    Masa serowa:
    500 g sera twarogowego (użyłam "Mój ulubiony")
    1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    70 ml śmietanki 30 %
    3 jajka kl. M
    1/2 szkl cukru
    kilka kropel esencji waniliowej i pomarańczowej
    Polewa czekoladowa:
    niecałe 20 g masła
    4-5 łyżeczek cukru
    3 łyżeczki kakao
    2-3 łyżki zimnej śmietanki 30 %
    ewent. 1 łyżka masła orzechowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kruche ciasto

Sernik dla taty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Herbatniki kruszymy i mieszamy z masłem oraz masłem orzechowym. Wykładamy na spód tortownicy, dobrze ugniatając i chowamy do lodówki.
    2. Wszystkie składniki na masę serową, umieszczamy w misie i miksujemy tylko do połączenia się składników. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego najpierw do 190 stopni na 20 minut, a po tym czasie zmniejszamy grzanie do 180-170 i pieczemy jeszcze przez około 40 minut.
    Po upieczeniu studzimy i chowamy na noc do lodówki.
    3. Składniki na polewę czekoladowa (oprócz masła orzechowego !) umieszczamy w garnuszku/rondelku i zagotowujemy, lekko przestudzoną, gęstniejącą polewą, oblewamy sernik. Gdzieniegdzie możemy postawić kupki z masła orzechowego i rozsmarować je tworząc esy floresy razem z czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować