Tort dla Taty z żywymi kwiatami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Tort dla kogoś bardzo wyjątkowego.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki:

    Biszkopt:

    6 jajek

    1/2 szkl cukru

    1 szkl mąki pszennej

    Krem:

    500 g serka mascarpone

    700 g śmietanki kremówki

    3/4 szkl cukru pudru

    skórka z jednej cytryny

    Drip:

    60 g śmietanki

    50 g gorzkiej czekolady

    Dodatkowo:

    1/2 puszki brzoskwiń

    250 g truskawek

    Ozdoba:

    7-8 szt tulipanów

    13 szt drobnych róż
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort dla taty z żywymi kwiatami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Gdy piana będzie gęsta dodajemy partiami cukier cały czas ubijając. Następnie cały czas miksując dodawaj żółtka. Dodaj mąkę i wymieszaj całość

    2.Ciasto wlej do tortownicy(śr 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st ( góra-dół) około 40 minut. Ciasto przekrój wzdłuż na 3 blaty.

    3.Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubij. Pod koniec ubijania dodaj cukier, startą skórkę z cytryny. Następnie stopniowo dodawaj serek mascarpone. Krem włóż do lodówki na ok 1 godz.

    4. Truskawki opłukaj. Odetnij szypułki. Pokrój truskawki w podłużne plasterki. Brzoskwinie odsącz z zalewy. I również pokrój w podłużne plasterki.

    5.Układamy tort- w tortownicy: Biszkopt(nasączamy wodą ) , krem, owoce, krem, biszkopt, krem, owoce, krem, Biszkopt. Tort wkładamy do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie wyciągamy tort z tortownicy

    6.Tort smarujemy kremem. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Ponownie tort smarujemy kremem i wkładamy do lodówki na 1 godz. I tak to zużycia całego kremu.

    7. Drip: do garnuszka wlewamy śmietankę i wrzucamy czekoladę. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż czekolada się rozpuści i składniki się połączą. Studzimy.

    8. Gdy drip będzie tężał polewamy nim tort dookoła za pomocą łyżeczki ( zostawiamy 3 łyżki dripu)

    9. Kwiaty ucinamy- zostawiamy około 1 cm łodygi. Każdą łodygę moczymy w dripie czekoladowym. Kwiaty wkładamy do lodówki .

    10. Gdy drip na kwiatach stężeje wkładamy je na górę tortu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować