Tort dla taty z żywymi kwiatami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Gdy piana będzie gęsta dodajemy partiami cukier cały czas ubijając. Następnie cały czas miksując dodawaj żółtka. Dodaj mąkę i wymieszaj całość
2.Ciasto wlej do tortownicy(śr 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st ( góra-dół) około 40 minut. Ciasto przekrój wzdłuż na 3 blaty.
3.Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubij. Pod koniec ubijania dodaj cukier, startą skórkę z cytryny. Następnie stopniowo dodawaj serek mascarpone. Krem włóż do lodówki na ok 1 godz.
4. Truskawki opłukaj. Odetnij szypułki. Pokrój truskawki w podłużne plasterki. Brzoskwinie odsącz z zalewy. I również pokrój w podłużne plasterki.
5.Układamy tort- w tortownicy: Biszkopt(nasączamy wodą ) , krem, owoce, krem, biszkopt, krem, owoce, krem, Biszkopt. Tort wkładamy do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie wyciągamy tort z tortownicy
6.Tort smarujemy kremem. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Ponownie tort smarujemy kremem i wkładamy do lodówki na 1 godz. I tak to zużycia całego kremu.
7. Drip: do garnuszka wlewamy śmietankę i wrzucamy czekoladę. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż czekolada się rozpuści i składniki się połączą. Studzimy.
8. Gdy drip będzie tężał polewamy nim tort dookoła za pomocą łyżeczki ( zostawiamy 3 łyżki dripu)
9. Kwiaty ucinamy- zostawiamy około 1 cm łodygi. Każdą łodygę moczymy w dripie czekoladowym. Kwiaty wkładamy do lodówki .
10. Gdy drip na kwiatach stężeje wkładamy je na górę tortu.
Komentarze