Sernik czekoladowy z malinami

4.5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Aksamitny, kremowy i ciężki sernik czekoladowy, przełamany kwaskowatymi malinami – pycha!

Składniki:

  • Spód:
    150 g ciastek
    40 g masła
    Masa serowa:
    1 kg twarogu
    100 g masła
    180 g cukru
    5 jaj
    2 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki likieru orzechowego
    100 g czekolady gorzkiej
    100 g czekolady mlecznej
    200 g malin
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik czekoladowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    ciastka zmiksować w rozdrabniaczu na drobne okruchy, dodać roztopione masło i wymieszać. Wyłożyć do tortownicy (średnica 23) wyścielonej papierem, wyrównać, włożyć do lodówki.

    Masa serowa:
    obie czekolady połamać i wraz z masłem rozpuścić (w mikrofali lub nad parą), wymieszać dokładnie.

    Do masy czekoladowej dodać cukier i likier orzechowy, zmiksować.

    Następnie wsypać mąkę i dokładnie zmiksować.

    Włożyć cały ser i wymieszać.

    Na koniec wbić jajka i wymieszać na wolnych obrotach miksera, aby nie napuszyć masy.

    Masę wlać na schłodzony ciasteczkowy spód, posypać malinami (użyłam mrożonych).

    Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 10 minut, następnie zmniejszyć do 130 i piec jeszcze 50 minut. Wystudzić w piekarniku, schłodzić w lodówce przez noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maliny Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować