Sernik z borówkami

4.49 (162 ocen)

Przepyszny kremowy sernik o lekkim aromacie migdałowym, uzyskanym dzięki likierowi i ciastkom, ze świeżymi borówkami

Składniki:


  • Spód:
    140 g ciastek migdałowych
    60 g masła
    Masa serowa:
    1 kg sera mielonego
    250 g mascarpone
    5 jaj
    200 g cukru
    3 łyżki amaretto
    5 łyżek mleka w proszku
    1 łyżka mąki pszennej
    250 g borówek


Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    ciastka wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować na okruchy. Wrzucić do roztopionego masła i wymieszać.
    Przełożyć do tortownicy (średnica 23cm) wyścielonej papierem i ugnieść równo na dnie. Wstawić do lodówki.

    Do miski wrzucić jajka, wsypać cukier i wlać likier amaretto.
    Następnie dodać mleko w proszku i mąkę. Całość zmiksować.

    Do mieszaniny dodać ser mielony i mascarpone i krótko zmiksować, bez zbędnego napowietrzania masy.

    Na schłodzony spód wylać masę serową.
    Na wierzch rozłożyć umyte i osuszone wcześniej borówki.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 130 i piec kolejne 50 minut. Wystudzić i wstawić na całą noc do lodówki.
    Przed podaniem można posypać dodatkowo świeżymi owocami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować