Przepyszny kremowy sernik o lekkim aromacie migdałowym, uzyskanym dzięki likierowi i ciastkom, ze świeżymi borówkami
Składniki:
Spód:
140 g ciastek migdałowych
60 g masła
Masa serowa:
1 kg sera mielonego
250 g mascarpone
5 jaj
200 g cukru
3 łyżki amaretto
5 łyżek mleka w proszku
1 łyżka mąki pszennej
250 g borówek
Sernik z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
ciastka wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować na okruchy. Wrzucić do roztopionego masła i wymieszać.
Przełożyć do tortownicy (średnica 23cm) wyścielonej papierem i ugnieść równo na dnie. Wstawić do lodówki.
Do miski wrzucić jajka, wsypać cukier i wlać likier amaretto.
Następnie dodać mleko w proszku i mąkę. Całość zmiksować.
Do mieszaniny dodać ser mielony i mascarpone i krótko zmiksować, bez zbędnego napowietrzania masy.
Na schłodzony spód wylać masę serową.
Na wierzch rozłożyć umyte i osuszone wcześniej borówki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 130 i piec kolejne 50 minut. Wystudzić i wstawić na całą noc do lodówki.
Przed podaniem można posypać dodatkowo świeżymi owocami
Komentarze