Podwójnie czekoladowy sernik z malinami

  • wyświetlono: 402 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 1

Sernik przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem. Kroimy go rozgrzanym nożem, by polewa czekoladowa się nam nie kruszyła. Co mogę napisać o tym serniku? Smakuje rewelacyjnie, jak każde połączenie owoców z czekoladą. Gorąco polecam!!!

Jaga85

Składniki

Tortownica 24 cm
Kakaowy spód:
• 12 dag mąki,
• 4 dag cukru pudru,
• 7 dag margaryny,
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 2 żółtka,
• 1 łyżka kakao,
Czekoladowy ser:
• 7 jajek,
• 800 g sera białego 3x mielonego,
• 250 gram sera mascarpone,
• 1/3 szklanki likieru czekoladowego,
• 0,5 kostki masła (100 gram),
• 200 gram cukru pudru,
• 2 łyżki kaszy manny,
• 1 budyń czekoladowy,
• 100 gram czekolady gorzkiej, 70 % kakao,
• 4 łyżki kakao dobrej jakości,
• Szczypta proszku do pieczenia,
• Kilka malin do środka
Czekoladowo- malinowe wykończenie:
• 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 70 % kakao,
• 10 dag masła,
• 2 łyżki śmietanki 30%,
• Maliny na wierzch

Sposób przygotowania przepisu:

Podwójnie czekoladowy sernik z malinami

  • gotowy spód 1. SPÓD: Składniki ciasta przekładamy do miski. Zagniatamy je na jednolite ciasto. Tak przygotowanym wykładamy dno tortownicy , wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
  • dodanie kakao z czekoladą 2. SER: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Łączymy ją z kakao.
    Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę.
    Do malaksera przekładamy masło , cukier puder, żółtka, ser biały oraz ser mascarpone. Przygotowane składniki dokładnie miksujemy. W dalszej kolejności dodajemy rozpuszczoną czekoladę z kakaem oraz wlewamy likier. Składniki ponownie miksujemy.
  • dodanie piany3. Na koniec dodajemy kaszę, proszek do pieczenia oraz budyń. Gdy dodane składniki połączą się z masa serową całość łączymy z ubitą pianą.
  • wykładanie 4. Czekoladowy ser wylewamy na ciasto kruche. W trakcie wylewania masy serowej, co jakiś czas wykładamy po kilka malin. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go ok 60 minut w 180˚C.
  • przed dekorowaniem5. Upieczony dokładnie studzimy. Przed jego dekorowaniem, możemy ściągnąć z niego wierzchnią skórkę
  • wykładanie malin6. WYKOŃCZENIE: Masło, połamaną czekoladę oraz śmietankę umieszczamy w garnuszku. Przygotowane składniki rozpuszczamy na wolnym ogniu. Płynną czekoladą polewamy przestudzony sernik. Od razu układamy na wierzchu maliny. Całość wkładamy do chłodu, by polewa zastygła.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakigorzka czekoladaczekoladasernikMalinylikier czekoladowy

Komentarze

Podobne przepisy

Mus czekoladowy z malinami

Dodane przez: akrobatka22

Mus czekoladowy z malinami

Puszysty, słodki i intensywnie...

Sernik z malinami

Dodane przez: dorota w

Sernik z malinami

Sezon na maliny trwa dość długo,...

image-1apeisr

Dodane przez: viki2903

Sernik warzony z malinami

Puszysty, kremowy sernik z pysznego...

Sernik z malinami

Dodane przez: alaaa

Sernik z malinami

Latem często robię ciasta bez pieczenia....

czekoladowe ciacho z malinami

Dodane przez: Magda Garyga

Czekoladowe ciacho z malinami

Wytrawny smak gorzkiej czekolady...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE