Sernik brzoskwiniowy z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tego pysznego sernika nie może zabraknąć na żadnej domowej imprezie. Jest niezawodny, prosty do upieczenia i zawsze dobrze smakuje :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kruchy spód: 3 żółtka
    1 jajko
    2/3 szklanki cukru
    3 szklanki mąki
    250 g masła
    2 łyżki śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    masa serowa:1 kg sera 3-krotnie mielonego ( u mnie z wiaderka)
    100 g masła
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    200 g śmietany 30 proc.
    1 budyń śmietankowy

    ponadto: 1 puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery

Sernik brzoskwiniowy z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruchy spód: wszystkie składniki połącz. Ciasto podziel na dwie części (2/3 i 1/3) i chłodź godzinę w lodówce. Po tym czasie większą częścią schłodzonego ciasta wylep dno formy o wym.25/38 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem i piecz 15 minut w 180 st.
  • 2. Masa serowa: miękkie masło utrzyj z cukrem. Kiedy cukier będzie mało wyczuwalny dodawaj po jednym żółtku wciąż ucierając. Następnie łyżkami dodawaj ser i budyń. Kremówkę ubij na sztywno i połącz z resztą składników. Na końcu połącz z ubitą na sztywno pianą z białek (można też dodać białka z kruchego ciasta). Brzoskwinie osącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki. Połowę ciasta przelej na podpieczony spód, wyłóż brzoskwinie i pozostałą masę. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. Piecz ok.30 minut.
  • 3. Po tym czasie na podpieczoną masę serową zetrzyj resztę schłodzonego ciasta. Sernik piecz jeszcze ok.30 minut w 170 st.Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować