Sernik brzoskwiniowy z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruchy spód: wszystkie składniki połącz. Ciasto podziel na dwie części (2/3 i 1/3) i chłodź godzinę w lodówce. Po tym czasie większą częścią schłodzonego ciasta wylep dno formy o wym.25/38 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem i piecz 15 minut w 180 st.
2.Masa serowa: miękkie masło utrzyj z cukrem. Kiedy cukier będzie mało wyczuwalny dodawaj po jednym żółtku wciąż ucierając. Następnie łyżkami dodawaj ser i budyń. Kremówkę ubij na sztywno i połącz z resztą składników. Na końcu połącz z ubitą na sztywno pianą z białek (można też dodać białka z kruchego ciasta). Brzoskwinie osącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki. Połowę ciasta przelej na podpieczony spód, wyłóż brzoskwinie i pozostałą masę. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. Piecz ok.30 minut.
3.Po tym czasie na podpieczoną masę serową zetrzyj resztę schłodzonego ciasta. Sernik piecz jeszcze ok.30 minut w 170 st.Smacznego!
Komentarze