Sernik brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i po jednym żółtku, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, masę przekładamy do formy (24x40 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Biszkopt ciemny pieczemy tak samo jak biszkopt jasny, tylko dodajemy kakao.
2.Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy zmielony ser, budyń. Z białek ubijamy pianę , delikatnie łączymy z masą serową. Masę wykładamy do formy (25x40 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 30 minut.
Brzoskwinie razem z syropem przekładamy do rondla, miksujemy blenderem, wlewamy 0,5 litra wody, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wsypujemy suche galaretki, dokładnie mieszamy, odstawiamy do stężenia.
3.Z mleka odlewamy jedną szklankę, rozrabiamy obydwie mąki i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, gotujemy budyń, odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce budyniu.
Do rondla wlewamy mleka, dodajemy cukier, kakao, gotujemy prze 2 minuty, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i olej, studzimy.
Komentarze