BRZOSKWINIOWY SERNIK GOTOWANY

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik gotowany to taki, którego nie trzeba piec w piekarniku. Jest bardzo puszysty z wyczuwalną nutą brzoskwini, przypominającej smaki lata.
Ostatnio pojawiają się przepisy, które nie są trudne w przygotowaniu i nie wymagają długiego stania w kuchni, ale są za to bardzo smaczne.
W serniku spód stanowią herbatniki. Masa ma smak brzoskwini. W samym środku są brzoskwinie, jeszcze bardziej podkreślające smak. Wierzch to ubita śmietana obsypana wafelkami czekoladowymi, które stały się idealną posypką.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • twaróg półtłusty zmielony dwukrotnie 750 gram
    cukier puder 3/4 szklanki
    brzoskwinie w puszce 1 puszka
    budyń brzoskwiniowy lub śmietankowy 1 opakowanie
    jaja 4 sztuki ( osobno białka i żółtka )
    masło 200 g.
    herbatniki około 60-80 gram
    śmietana kremówka 36 % około 400 ml.
    sok z cytryny 2 łyżki
    cukier 1 łyżeczka
    wafelki smak czekoladowy 2 opakowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery

Brzoskwiniowy sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie odsączamy z soku ( syrop nie wylewamy ). Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku, cały czas ucierając. Następnie dodajemy łyżka po łyżce ser. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami do masy twarogowej. Mieszamy delikatnie szpatułką. Przelewamy masę do dużego garnka i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aby masa nie przypaliła się. Kiedy zagotuje się dodajemy rozrobiony budyń ( budyń mieszamy z syropem brzoskwiniowym 1/2 szklanki ). Mieszamy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy.
  • 2. Na blaszce 25x 30 cm. wykładamy herbatniki. Na herbatnikach układamy pokrojone w mniejsze kawałki brzoskwinie i wylewamy ciepłą masę z sera. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru i soku cytryny. Wykładamy na zimny sernik. Wafelki rozgniatamy i posypujemy na sernik. Sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Budyń Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować