REKLAMA

Sernik bardzo puszysty

wyświetlono: 1479 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Serniki zazwyczaj są ciastami ciężkimi, z tym jest inaczej. Za sprawą białek uzyskuje on lekką, puszystą konsystencję, dzięki czemu chce się go więcej i więcej.

opublikowany: 28.10.2014
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Masa serowa:
    1 kg twarogu sernikowego
    6 jaj
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki kaszy manny
    1 cukier wanilinowy
    2 łyżki mąki pszennej

    Ciasto:
    3 szklanki mąki
    2 żółtka
    1 miękka margaryna
    5 łyżek cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Polewa:
    2 białe czekolady
    10 łyżek mleka
Ocena:

(średnia 4.5 z 160 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie masy serowej:
    Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru. Następnie żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na białą masę. Później żółtaka łączymy partiami z twarogiem, dodajemy mąkę, kaszę i cukier wanilinowy. Na koniec łączymy wszystko z pianą z białek.
  • 2. Zagniecione ciasto wykładamy na blachę, wylewamy na ciasto przygotowaną wcześniej masę serową.
    Całość pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • 3. Gdy ciasto przestygnie robimy polewę. W tym celu łamiemy 2 tabliczki czekolady do garnka, dodajemy 10 łyżek mleka i dokładnie rozpuszczamy.
    Smarujemy górę sernika,

Porady

Najlepsza na polewę do sernika jest biała czekolada, która nigdy do końca nie zasycha, dzięki czemu ma kremową konsystencję.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: mariola1972 gofry wytrawne (1 of 1)-9

Bardzo puszysty sernik

konkurs_wielkanocny

kategoria: serniki Desery opublikowany: 21.02.2012 | wyświetlono: 724 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE