Domowy chlebek

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Przepis na domowy chleb, który zawsze wychodzi.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 0.5 kg mąki pszennej
    0.5 l letniej wody
    5 dag drożdży
    4 łyżeczki soli
    3 łyżeczki cukru
    1/4 szklanki otrąb pszennych
    1/4 szklanki ziaren słonecznika lub dyni

Domowy chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z solą i cukrem, dodajemy wodę, ziarna, na koniec mąkę. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Po wyrobieniu ciasta, przelewamy do blachy i zostawiamy do wyrośnięcia (na ok. 1.5 h).
  • 2. Chlebek pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni C.

Porady

Blachę na chleb najlepiej wysmarować olejem i posypać bułką tartą, by chlebek podczas pieczenia nie przywarł.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy