Muszelki z sosem pomidorowym

5 (1 ocen)

  • 40 min

Dania jednogarnkowe to szybki sposób na pyszne danie dla całej rodziny.

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g makaronu muszelki (lub innego)
    250 g mięsa mielonego
    1 duża cebula
    10 dag pieczarek
    3 średnie pomidory
    10 dag papryki żółtej
    10 dag papryki czerwonej
    4 ząbki czosnku
    4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    mąka do zagęszczenia
    zioła, przyprawy do smaku
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Muszelki z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki, cebulę, paprykę, pomidory podsmażamy na miękko. Do dużego garnka wlewamy trochę wody (tak żeby przykryła dno), gdy woda zacznie się gotować wrzucamy mięso mielone, czekamy aż woda wyparuje. Następnie wrzucamy podsmażone składniki, dolewamy ok. 0.7 l wody, dodajemy przyprawy, koncentrat. Czosnek mielimy przez praskę, dodajemy do wywaru. Doprowadzamy całość do wrzenia, by zagęścić sos dodajemy mąkę, rozrobioną z wodą.
  • 2. Do przygotowanego sosu dodajemy surowy makaron i gotujemy do miękkości.
    Całość możemy posypać pietruszką.

Porady

Po dodaniu makaronu całość należy często mieszać, by danie nie przywarło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować