Dania jednogarnkowe to szybki sposób na pyszne danie dla całej rodziny.
40 min
Składniki:
500 g makaronu muszelki (lub innego)
250 g mięsa mielonego
1 duża cebula
10 dag pieczarek
3 średnie pomidory
10 dag papryki żółtej
10 dag papryki czerwonej
4 ząbki czosnku
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
mąka do zagęszczenia
zioła, przyprawy do smaku
natka pietruszki do posypania
Muszelki z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki, cebulę, paprykę, pomidory podsmażamy na miękko. Do dużego garnka wlewamy trochę wody (tak żeby przykryła dno), gdy woda zacznie się gotować wrzucamy mięso mielone, czekamy aż woda wyparuje. Następnie wrzucamy podsmażone składniki, dolewamy ok. 0.7 l wody, dodajemy przyprawy, koncentrat. Czosnek mielimy przez praskę, dodajemy do wywaru. Doprowadzamy całość do wrzenia, by zagęścić sos dodajemy mąkę, rozrobioną z wodą.
2.Do przygotowanego sosu dodajemy surowy makaron i gotujemy do miękkości.
Całość możemy posypać pietruszką.
Porady
Po dodaniu makaronu całość należy często mieszać, by danie nie przywarło.
Komentarze