Bardzo puszysty sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta: 1. Mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao przesiać na stolnicę. 2. Dodać cukier, margarynę i posiekać nożem. 3. Dodać żółtka oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. 4. Owinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na ok. godzinę. Wykonanie masy: 1. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. 2. Dodać do masy jajecznej mielony ser , stopioną i schodzoną Kasię cały czas lekko ucierając. 3. Dodać śmietanę, budyń i znów wyrobić na jednolitą masę. 4. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno z dwoma łyżkami cukru pianę z białek. Delikatnie ale dokładnie mieszamy masę. 5. Na przygotowaną dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto. Na ciasto wylewamy masę i lekko wyrównujemy jej powierzchnię drewnianą łyżką. Ciasto piekę około godziny . Wstawiam do nagrzanego piekarnika ok. 150 stopni, a później ustawiam temperaturę na 180 stopni. Z termoobiegiem zalecam ustawić 10 stopni mniej. Gdy widzimy, że ser zbyt mocno się rumieni a jeszcze musi się piec, możemy nakryć sernik kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia.
Temperatura piekarnika : 150-180 st. C
Czas pieczenia:60-80 min
Komentarze