Bardzo puszysty sernik z otwartego piekarnika

  • wyświetlono: 736 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

To najlepszy sernik jaki do tej pory upiekłam - wysoki, puszysty, zwarty i o podobnej konsystencji do pianek - jest niesamowicie puszysty! Upiekłam go już kilka razy i zawsze wychodził idealnie. Po rozcięciu ciasta widać wręcz prześwity od pęcherzyków powietrza.

gotowanieiblogowanie
  • 80min

Składniki

Blaszka 30x25

Składniki:

1kg twarogu trzykrotnie zmielonego
400g (2 opakowania) serka homogenizowanego waniliowego
12 żółtek
150g cukru pudru
180g mąki pszennej tortowej
1 opakowanie (70g) budyniu waniliowego
120g masła
12 białek
150g cukru

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Bardzo puszysty sernik z otwartego piekarnika

  • 1. W rondelku rozpuszczamy masło, odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ubijamy, stopniowo dodając cukier puder, gdy konsystencją będą przypominały ubitą śmietanę dodajemy twaróg oraz serki homogenizowane. Przesiewamy mąkę oraz budyń, partiami dodajemy do masy serowej. Ostatni wlewamy rozpuszczony tłuszcz i miksujemy około 3 minut.
  • 2. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier i miksujemy aż całkowicie się rozpuści. Białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.
  • 3. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia (boki zostają bez papieru), wlewamy ciasto i delikatnie uderzamy foremką w blat, by masa równo się ułożyła.

    Piekarnik nagrzewamy do 220*C, wstawiamy sernik i pieczemy równo 5 minut. Otwieramy piekarnik, lekko wysuwamy blaszkę i ostrym nożem odcinamy sernik od boków formy - szybko, z każdej strony i wbijamy nóż do samego dna blaszki.
  • 4. Wsuwamy blaszkę, zamykamy piekarnik i zmniejszamy temperaturę do 180*C. Pieczemy dokładnie 30 minut. Po tym czasie otwieramy (do końca, nie uchylamy tylko całe drzwiczki powinny być otwarte) drzwiczki piekarnika i pieczemy sernik przez 15 minut.
  • 5. Zamykamy drzwiczki piekarnika, pieczemy sernik jeszcze 20 minut. Wyłączamy piekarnik, po 20 minutach lekko uchylamy drzwiczki piekarnika, przestudzony sernik wyciągamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Porady


Sernik ładnie wyrasta, często ponad formę
W momencie pieczenia przy otwartych drzwiach, nie powinniśmy chodzić obok piekarnika by nie powodować dodatkowego przepływu powietrza.
Sernik pieczemy na dolnej półce piekarnika, bez termoobiegu.
Jajka wyciągamy z lodówki na dzień przed pieczeniem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sertania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylalatosernikWielkanocświętawiosnaboże narodzeniejesieńprzepisy świątecznesernik idealnysernik najlepszy
 

Komentarze

Podobne przepisy

puszysty sernik z czekoladową pianką

Dodane przez: katrinaM24

Puszysty sernik z czekoladową pianką

Pyszne lekkie ciasto. Zakochasz...

image-26ncjo5

Dodane przez: justyynkaa99

Sernik puszysty

Sernik jest bardzo delikatny i...

image-18gqfuw

Dodane przez: karolinaholly

BARDZO PUSZYSTE PLACUSZKI

Bardzo puchate placuszki bez dodatku...

Pyszny, rozpływający się w ustach :-)

Dodane przez: anita176

puszysty sernik z brzoskwiniami

Puszysty, kremowy, idealny :-)

sernik

Dodane przez: celkapatelka

Sernik puszysty

Ten sernik rozpływa się w ustach,...

Puszysty sernik z migdałami

Dodane przez: PolskaGotuje

Puszysty sernik z migdałami

Puszysty sernik z migdałami pokocha...