Zupa serowa

0 (0 ocen)

  • 45 min

Lekka, szybka w przygotowaniu zupa idealna na obiad.

  • 45 min

Składniki:

  • 400 g serków topionych (bez dodatków)
    10 dag startego sera żółtego
    1 duża cebula
    1.5 l bulionu
    przyprawy do smaku
    grzanki

Zupa serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na maśle do miękkości.
  • 2. Z wcześniej przygotowanego bulionu odlewamy ok. 300 ml i rozpuszczamy w tym serki topione. Gdy serki się roztopią, należy połączyć je z resztą bulionu i dodać cebulę i starty ser żółty. Na koniec dodajemy przyprawy i całość należy zagotować.
  • 3. Zupę podajemy z grzankami (bądź z groszkiem ptysiowym).

Porady

Ser żółty można dodać do zupy jeszcze w czasie gotowania, bądź dopiero po podaniu, na wierzch.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy