Sernik bardzo puszysty

4.42 (194 ocen)

Mój mąż uwielbia sernik - mógłby wcinać go codziennie :) Ten przepis jest ukoronowaniem moich wieloletnich poszukiwań idealnego przepisu :)

Składniki:

  • Na masę serową:
    1 kg sera mielonego na sernik (ten zawsze tobie z sera w wiaderku z kauflanda)
    budyń waniliowy
    cukier waniliowy
    5 jajek
    1,5 szklanki cukru (daje troszke mniej)
    kostka miękkiego masła
    łyżka mąki pszennej
    2 łyżki skórki pomarańczowej (ja w zamian dodaje skórkę otartą z całej cytryny)
    2 łyżki rodzynek

    Na spód sernika:
    2 szkl. mąki (300g)
    3/4 szkl. cukru pudru
    3/4 kostki margaryny palmy
    2 łyżki kakao
    jajko
    łyżka kwaśnej śmietany
    łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.42 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik bardzo puszysty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowa:
    Białka oddzielic od żółtek. Żółtka utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym, białka ubić na pianę. Do utartuch żółtek dodac masło i dokładnie zmiksować. Następnie dodać ser,budyń proszek i mąkę. Na koniec połączyc z piana i dodać bakalie (ja nie dodaje bo domownicy uważają ze to "niszczy" sernik :D )

    Na spód:
    Mąkę posiekać z cukrem, margaryną, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i śmietanę.Zagnieść ciasto i wstawic na 30 min do lodówki, następnie wylepić dno tortownicy ( nie bardzo grubo - mi zwykle zostaje ciasta na dodatkowe 10 kruchych babeczek :)) wyłożonej papierem do pieczenia.
    Na ciasto wyłożyć masę serową.
    Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec 60 minut.
    Po tym czasie zostawić sernik w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
    Całkiem zimny sernik wstawić do lodówki najlepiej na całą noc - Najlepiej smakuje na następny dzień po upieczeniu i schłodzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować