Mój mąż uwielbia sernik - mógłby wcinać go codziennie :) Ten przepis jest ukoronowaniem moich wieloletnich poszukiwań idealnego przepisu :)
Składniki:
Na masę serową:
1 kg sera mielonego na sernik (ten zawsze tobie z sera w wiaderku z kauflanda)
budyń waniliowy
cukier waniliowy
5 jajek
1,5 szklanki cukru (daje troszke mniej)
kostka miękkiego masła
łyżka mąki pszennej
2 łyżki skórki pomarańczowej (ja w zamian dodaje skórkę otartą z całej cytryny)
2 łyżki rodzynek
Sernik bardzo puszysty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa serowa:
Białka oddzielic od żółtek. Żółtka utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym, białka ubić na pianę. Do utartuch żółtek dodac masło i dokładnie zmiksować. Następnie dodać ser,budyń proszek i mąkę. Na koniec połączyc z piana i dodać bakalie (ja nie dodaje bo domownicy uważają ze to "niszczy" sernik :D )
Na spód:
Mąkę posiekać z cukrem, margaryną, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i śmietanę.Zagnieść ciasto i wstawic na 30 min do lodówki, następnie wylepić dno tortownicy ( nie bardzo grubo - mi zwykle zostaje ciasta na dodatkowe 10 kruchych babeczek :)) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na ciasto wyłożyć masę serową.
Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec 60 minut.
Po tym czasie zostawić sernik w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
Całkiem zimny sernik wstawić do lodówki najlepiej na całą noc - Najlepiej smakuje na następny dzień po upieczeniu i schłodzeniu.
Komentarze