Serniczki z karmelizowanym kumkwatem

0 (0 ocen)

Serniczki były słodkie i wilgotne. Do serników użyłam niemielonego twarogu, i przyznam, że ta grudkowata struktura była ciekawa i nie przeszkadzała w jedzeniu. Zamiast kumkwatów w karmelu można tu użyć kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Składniki:

  • Spód:
    180 g herbatników pełnoziarnistych
    2 łyżki miękkiego masła

    Warstwa serowa:
    500 g twarogu tłustego (nie trzeba mielić), o pokojowej temp.
    2 jajka, o pokojowej temp.
    70 g cukru
    1 proszek budyniowy (40 g)

    Kumkwaty w karmelu:
    100 g kumkwatów
    150 g cukru
    150 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Serniczki z karmelizowanym kumkwatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karmelizowane kumkwaty 1. Karmelizowane kumkwaty: wodę zagotuj z cukrem. Kumkwaty pokrój w plasterki i usuń pestki. Do syropu cukrowego dodaj plasterki kumkwatów, gotuj na wolnym ogniu aż karmel zgęstnieje. Wylej na papier, uważaj by się nie oparzyć, pozostaw do ostygnięcia. Jeśli karmel jest ciągle miękki włóż go do zamrażalki na kilka minut. Potem wyjmij i krótko przed dodaniem do masy serowej posiekaj nożem lub malakserem.
  • Spody do serniczków 2. Herbatniki pokrusz na drobno, dodaj masło, wymieszaj. Blaszkę z 12 otworami wyłóż papierowymi papilotami, na spód nałóż pokruszone herbatniki. Ubij trochę łyżką. Wstaw do lodówki.
  • Serniczki przed pieczeniem 3. Ser rozdrobnij i przełóż do misy miksera, zacznij miksować, wbij jajka, dodaj cukier i proszek budyniowy i krótko zmiksuj. Dodaj też posiekane kumkwaty. Masę rozdziel równo na spód herbatnikowy. Wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piecz 30 minut. Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika a serniczki pozostaw do ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kumkwat Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować