Sernik z rodzynkami, delicjami i galaretką

4.5 (186 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik to najlepsze ciasto na świecie. U mnie gości bardzo często. Na każde święta, różne imprezy i tak bez okazji. Nie brakuje mi pomysłów na nowe wersje. Ten serniczek jest bardzo pyszny. Mnóstwo rodzynek w masie serowej, pyszne ciastka delicje i galaretka. Kto się skusi na takie cudo?

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na masę serową:
    1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy z wiadereczka )
    1 niepełna szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    15 dag masła lub margaryny
    6 jajek
    2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
    1 szklanka rodzynek

    Dodatkowo:
    około 30 dag delicji
    2 czerwone galaretki
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Serniki Desery Galaretki

Sernik z rodzynkami, delicjami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy po jednym żółtku i ucieramy, wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i ucieramy. Wsypujemy rodzynki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
  • 2. Masę serową wykładamy do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony sernik dokładnie studzimy, ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki.
  • 3. Na zimny sernik układamy w równych rzędach delicje. Galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach wody ( 750 ml ) ostawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wykładamy na delicje. Tak wykonany sernik wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia, na kilka godzin lub całą noc.
  • 4. Dobrze stężony kroimy tak żeby w każdym kawałku była delicja. Podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Sernik można pokroić na około 30 porcji. Ser użyłam z wiadereczka, ale inny trzeba zmielić co najmniej dwa razy. Foremka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Szklanka o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Delicje Galaretka Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować