Bananowiec bez pieczenia z delicjami i galaretką

4.5 (196 ocen)

Pyszny torcik bananowy bez pieczenia o soczyście żółtym kolorze, przygotowany na bazie nektaru bananowego. Deser jest orzeźwiający i nie za słodki, dzięki czemu idealnie sprawdzi się na cieplejsze dni.

Składniki:

  • -3 banany
    -1 l nektaru bananowego
    -ok 80 g małych, okrągłych biszkoptów
    -200 g ciasteczek typu "delicje"
    -2 opakowania budyniu śmietankowego
    -2 opakowania budyniu bananowego
    -2 opakowania galaretki cytrynowej
    -4,5 łyżeczki cukru
    -1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
    -0,5 l wrzątku
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Galaretki

Bananowiec bez pieczenia z delicjami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy biszkoptami.
  • 2. Budynie mieszamy w 200 ml nektaru, aby nie było grudek. Pozostały sok zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Cały czas mieszając zawartość garnka wlewamy budynie. Ciągle mieszamy, aż się zagotują. Gdy masa zgęstnieje zdejmujemy z ognia.
  • 3. Połowę masy (jeszcze gorącej) wylewamy na biszkopty. Układamy delicje. Między nie wciskamy pokrojonego w półplasterki jednego banana. Wylewamy pozostałą masę, czekamy aż ostygnie i wkładamy do lodówki.
  • 4. Galaretki rozprowadzamy w 0,5 l wrzątku. Gdy zaczną tężeć pozostałe dwa banany kroimy w grube plasterki. Banany "wciskamy" w masę budyniową i zalewamy tężejącą galaretką. Torcik wkładamy na noc do lodówki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Delicje Galaretka Nektar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować